Přestože jejich historie sahá až k sumerskému městu Ur, tedy asi šest tisíc let zpět, jejich velký rozmach, co se týče různosti, dostupnosti a originality zažíváme u nás teprve v posledních letech.


S jejich rozmachem v Třebíči je spojována především herna studentského klubu katolického gymnázia Halahoj.


Získali ocenění


„Naše herna funguje od roku 2003 a ve stejném roce dostala i ocenení od města za realizaci dílčích projektů programu prevence kriminality a drogové problematiky. Myslím si, že byla první a všichni další byli až po nás, aneb nás navštěvovali, ptali se co a jak zařídit,“ vzpomíná na začátky předseda Halahoje Vít Oplatek.


Další významnou hernou ve městě je ta, kterou provozuje občanské sdružení Kadet.


„My hernu provozujeme čtvrtým rokem. Nejprve jsme měli sídlo na Domku na Švabinského ulici, to byl Klub U Hada. S přestěhováním sdružení na Hrubínku jsem změnili i název,“ shrnul její historii Jan Burda, předseda sdružení.


Hry už jsou běžné


Zlaté časy heren deskových her vidí Oplatek hned na jejím počátku. „Tehdy byly hry vzácné a drahé k běžnému nákupu. Dnes už se dost dostaly do školních družin a klubů, rozšířily se po domácnostech jako dárky. Jsou dostupnější,“ popisuje situaci Oplatek.


Jejich rozmach dokazuje i počet her, který v hernách mají. Číslo se na obou místech pohybuje kolem sto padesáti. K tomu je ještě nutné připočítat stoly na fotbálek, šipky a různé hlavolamy. „U nás navíc máme tři velké dřevěné „červotočovy“ hry, které rozvíjejí týmovou spolupráci,“ uvedl Burda.


Sdružení navíc využívají hry i při dalších projektech, které pořádají. Ať už to jsou tábory, víkendové či adaptační kurzy nebo akce typu velkých výměn zkušeností.


Zábava pro všechny


Nejde navíc o fenomén, který zajímá jen malé děti nebo školáky. Do deskové hry lákají žáky základních škol, vysokoškoláky i dospělé. Sejít se nad jednou hrací deskou mohou i různé generace. „Já si rád zahraji různé náročnější strategické hry, ale když zajdu do herny s neteří a synovcem, tak si zahrajeme třeba Kuřecí olympiádu, v které mě klidně porazí,“ uvedl šestadvacetiletý Mirek Novotný.