„Hmyz tedy budeme nejen pozorovat, poznávat, učit se o něm, ale i ochutnávat,“ oznámil Jan Burda ze střediska.

Co všechno bude na programu? Pro děti bude připravena hmyzí stezka a projížďky na koni. Pro všechny pak výpravy za hmyzem, v sobotu večer se bude lákat na světlo noční hmyz, v neděli je na pořadu dne výprava s entomologem k rybníku, na louku a do lesa. Součástí Dne Země bude výstava o hmyzu a velká včelařská expozice. Na pódiu chaloupeckého amfiteátru se představí taneční soubor Okřešánek a hmyzí divadlo, na sále hudební skupina Ruah. ZŠ Okříšky zapůjčila hmyzí galerii, kterou tvořily pro Chaloupky žáci školy.

„Nakoupit si budete moct místní produkty z Vysočiny, med a včelí produkty,“ zve Burda. Tradičně bude otevřena řezbářská dílka i čajovna a netradičně naopak bleší trh, kde bude možné levně prodat či koupit veteš, knihy nebo pokojové rostliny. „Součástí akce bude i informační kampaň ministerstva životního prostředí Zelená úsporám v rámci které poskytneme zájemcům základní informace o programu a poradíme, zda právě jejich záměry na zateplení domu, výměnu oken či kotle, na instalaci solárních panelů a podobně jsou vhodné pro příjem podpory a přibližně v jaké výši,“ dodal Burda.

Den Země na Chaloupkách probíhá v sobotu 25. dubna od 20.30 večer (lovení hmyzu na světlo) a v neděli 26. dubna od 10 do 16 hodin. Vstupné je 30 korun (rodinné vstupné 100 korun pro čtyři a více osob), pro cyklisty je vstupné zdarma.

Chaloupky o.p.s. se dlouhodobě věnuje jednodenním i pobytovým programům pro školy s ekologickou a přírodovědnou tématikou. V rámci programů děti a dospělí zažijí pobyt v přírodě, pozorování rostli a živočichů, krmení hospodářských zvířat na dětské farmě, rukodělné činnosti a spoustu dalších doteků přírody a života na venkově. Programy jsou realizovány ve středisku pro vzdělávání a výchovu v přírodě Chaloupky nedaleko Kněžic a ve středisku ekologické výchovy Ostrůvek ve Velkém Meziříčí.

Více informací na www.chaloupky.cz.