Kraj coby zřizovatel této příspěvkové organizace si nechal zpracovat posudek statika na budovu na Hrádku, kde DDM sídlil. Na základě toho v červnu loňského roku objekt uzavřel. Organizace pro děti tak působí v prostorách staré neutěšené budovy ve Švabinského ulici a řadu činností provozuje v jiných objektech na území města.


Podle čtvrtečního rozhodnutí zastupitelů se zřizovatelem této příspěvkové organizace stane od 1. ledna příštího roku město Třebíč. To také převezme od kraje do své správy už od letošního 1. července uzavřenou budovu DDM na Hrádku.


„Dojde pravděpodobně k tomu, že necháme přezkoumat statické posouzení. Pokud vyjde příznivě, tak se dá předpokládat, že po dobu přechodnou by mohl dům dětí a mládeže vyvíjet v této budově činnost,“ zmínil místostarosta Jan Karas.


„Připadá nám, že posudek byl v tu chvíli účelový,“ vyjádřil se Karas k posudku, jenž objednal kraj Vysočina. Podle místostarosty dochází k převzetí budovy městem nejen kvůli snaze o znovuobnovení provozu budovy na Hrádku, ale i kvůli peněžitému daru od kraje ve výši dvou milionů korun.


„Ještě nevíme, jestli tam ten posudek statika vyjde a už tam plánujeme provoz. Nepředbíháme trochu událostem?“ vznášel se plénem hlas zastupitele Pavla Heřmana.


Až do 31. prosince bude stále ještě provozovatelem DDM kraj. Město se zřizovatelem DDM stane až od 1. ledna roku 2011. Zda se provoz do budovy už v září vrátí, bude tedy záležet plně na kraji Vysočina.


Zastupitelé by se problematikou DDM měli opět zabývat na svém zasedání 23. září.