Ve vinařství Sádek, jediné uznané viniční trati a obci na Vysočině, potěší od 10. do 13. listopadu návštěvníky tradiční martinskou husou. Ke každé porci dostanou hosté při poslechu živé hudby jedno deci mladého vína zdarma.

„Budeme ochutnávat červené a růžové víno Modrý Portugal a bílý Muškát moravský,” upřesnil spolumajitel sádeckého vinařství Lubomír Lampíř.

Svatý Martin na zátkách

Svatomartinské budou degustovat také v Domamili. Konkrétně odrůdy z Rakvic na Břeclavsku. Bílé, rosé i červené načnou dnes v pět hodin odpoledne a jedenáct minut.

Lahve Svatomartinského vína se poznají podle viněty i smršťovací zátky se zobrazeným svatým Martinem na koni. „Bílá svatomartinská vína jsou více kořenitá, pikantní a svěží. Červená jsou zase krásně sametově hladká. Letos navíc kvůli chladnějšímu létu nasbírala více kyselin, takže budou celkově svěžejší,” vysvětlil Lampíř.

Osvědčená značka

Majitelem značky Svatomartinské je už šest let Vinařský fond. Pokud splní přísná kritéria, mohou ji využít všichni čeští zaregistrovaní vinaři.

„Letos očekáváme, že prodáme okolo sedmi set lahví, to je o sto více než vloni. Podstatná část navíc zmizí už během nadcházejícího víkendu. Pro zbylé lahve si potom zájemci přijdu určitě do Vánoc,” upozornil na velký zájem o Svatomartinská vína Lampíř.

Datum 11. 11. by mohlo být lákadlem i pro budoucí novomanžele, ale na Třebíčsku tomu tak není. „Máme naplánované čtyři svatby. Není to nijak výjimečné číslo, čekali jsme větší nápor,“ řekla třebíčská matrikářka Marie Kenovská.

Podobně je tomu i v Moravských Budějovicích. Tam se dnes od jedenácti hodin uskuteční jedna svatba. Datum má tedy osm jedniček. Obyvatelé Jaroměřic nad Rokytnou zřejmě na pověry okolo šťastných jedniček nedají. Místní matrikáři dnes nechystají žádnou svatbu.

Datum oplývá hned třemi jedenáctkami. Tato čísla jsou mezi numerology pověstná jako takzvaná mistrovská. Podle některých je tedy tento den jako stvořený k uzavírání sňatků nebo vstupu do nové práce. Nejúspěšnější by měl být pro lidi, kteří slaví narozeniny, účinek mistrovských čísel se pro ně násobí.

Objevují se ale i numerologové, kteří před mistrovskými jedenáctkami varují. Tím, že jsou v datu tři, se podle nich násobí jejich negativní síla.

Na zrádnost zdánlivě šťastných jedniček upozornil i astrolog Petr Prokopec. „Z hlediska numerologie jsou jedničky šťastné, to je však jen mělký a trochu zkreslený pohled. Záleží na mnoha jiných okolnostech,“ vysvětlil.

KATEŘINA DLABAČOVÁ