Pořizovací cena jedné plošiny se pohybuje kolem 150 tisíc korun. Krajští radní včera rozhodli o tom, že se na jejich úhradě budou podílet 72 tisíci korunami, řekl hejtmanův náměstek Libor Joukl (ČSSD).


„Podle mých informací by to měly být poslední přestupní stanice, kde tyto plošiny ještě nebyly,“ doplnil náměstek. Plošiny, které zdravotně postiženým lidem ulehčují nastupování do vlaku nebo vystupování, má teď v kraji devět stanic.


Podle údajů zveřejněných na internetových stránkách Českých drah slouží plošiny v pěti největších městech kraje – Jihlavě, Třebíči, Havlíčkově Brodě, Žďáru nad Sázavou a v Pelhřimově. Cestující mohou o jejich přistavení požádat také na vlakových nádražích v Telči, Kostelci u Jihlavy, Přibyslavi a také ve Světlé nad Sázavou.


V Okříškách a v Horní Cerekvi by plošiny měly handicapovaným pomáhat od března příštího roku. Na nákup přispějí i obě samosprávy, České dráhy, Správa železniční dopravní cesty a Konto Bariéry.


O něco lehčeji se zanedlouho bude postiženým lidem jezdit také v regionálních autobusech. Dopravní společnost Icom transport nakoupí díky evropské dotaci 35 nízkopodlažních autobusů.


Na linkách spadajících do základní dopravní obslužnosti začne prvních 17 vozů sloužit letos, zbývající část bude nasazena příští rok. Nové vozy budou představeny příští pondělí na jihlavském Masarykově náměstí.