Od dubna do října bude úsek mezi Kývalkou a sjezdem Brno - západ bez poplatku díky plánované rekonstrukci silnice mezi Popůvkami a Ostrovačicemi. Dálnice má totiž sloužit jako objízdná trasa.

Oprava je naplánovaná od roku 2008. Správa a údržba silnic Jihomoravského kraje požádá Ministerstvo dopravy, aby v době přestavby zrušilo povinnost dálniční známky mezi sjezdy na 182. a 190. kilometru. „Když jsme zpracovávali projekt, automaticky jsme počítali s tím, že dálnice je v objízdném úsek zdarma,“ vysvětlil ředitel krajské správy a údržby silnic Jan Zouhar.

Bez poplatku má být úsek dálnice od 1. dubna až do konce října. „Přestavbu dlážděné silnice směrem k autodromu plánujeme začít na jaře,“ potvrdil plány Zouhar. Správa v současnosti vybírá firmu, která silnici z takzvaných kočičích hlav přestaví.

Mluvčí ministerstva dopravy Jakub Ptačinský zatím přijetí žádosti o objízdnou trasu nepotvrdil. „Pokud ale ministerstvo povolí objížďku přes dálnici, je jasné, že bude pro řidiče bez poplatku,“ řekl Ptačinský.

Zástupci Jihomoravského kraje vidí v plánované rekonstrukci příležitost. „Otevírá nám to prostor k vyjednávání s ministerstvem. Věřím, že i po přestavbě zůstane úsek nezpoplatněný,“ uvedl krajský radní David Macek.

Už minulý čtvrtek navíc vedení kraje odeslalo dopis ministru dopravy Vítu Bártovi. Výjimku, která umožňovala jezdit na části dálnice D1 bez známky, zrušilo ministerstvo na začátku letošního roku.