Letová činnost letošního největšího aliančního cvičení Ramstein Rover (RARO) 2013 skončila ve čtvrtek. Odsun vojáků i techniky bude pokračovat po celý den. ČTK to řekla mluvčí cvičení Jolana Fedorková.

Letouny při cvičení uskutečnily 426 vzletů, mají za sebou přes 640 letových hodin. Návodčí si vyzkoušeli 1050 navedení letounů na cíl, což je podle Fedorkové nejvíc v historii cvičení. „Několik desítek navedení bylo neúspěšných, ale i z těch návodčí získávají cenné zkušenosti," řekla Fedorková. Do cvičení se také poprvé zapojily letouny JAS 39 Gripen ze základny v Čáslavi.

„Bezprostřední hodnocení cvičení je pozitivní. Nešlo jen o výcvik leteckých návodčích. Náměšťská základna letos poprvé zajišťovala celou logistickou podporu, obstála při tom na výbornou," řekla Fedorková.

Cvičení, jehož nejdůležitějším úkolem byl nácvik činnosti předsunutých leteckých návodčích a sjednocení postupů při navádění letounů na cíl, začalo 4. září. Letouny se poprvé objevily ve vzduchu v pondělí 9. září.

K výcviku byly vyčleněny vojenské výcvikové prostory Libavá a Boletice, kde se používala i ostrá munice. Součástí byla také pozorovací stanoviště letišť v Bechyni, Přerově a v areálu kasáren u obce Vícenice. Letouny zasáhly během cvičení do vzdušného prostoru nad Olomouckým, Jihočeským, Moravskoslezským, Středočeským a Jihomoravským krajem a Vysočinou.

Cvičení RARO navazuje na sérii cvičení Flying Rhino, která se na území ČR uskutečnila v předchozích letech. Podle řídicího cvičení Harryho Schnella velení NATO přechází na novou strukturu a zatím nerozhodlo o tom, v jaké podobě, kde a hlavně zda vůbec bude RARO v příštích letech pokračovat. „Události ve světě představují pro NATO značné výzvy, vyhodnocujeme všechny informace potřebné k tomu, abychom těmto výzvám mohli dostát," uvedl už dříve Schnell.