Takto se na aktuální téma vyjádřil po svých zkušenostech z ministerského a starostenského postu současný předseda KDU–ČSL Jiří Čunek.
V pondělí večer přijel diskutovat do třešťského kulturního domu. Hovořilo se tam i o kauzách spojených s Čunkovým jménem. Některá vyjádření bývalého místopředsedy vlády přinášíme v rozhovoru.

Když se vrátíme k údajné korupční kauze Čunek. Kolik policistů vás při ní vyšetřovalo?

Více než rok se o mě zajímalo čtrnáct policistů. V jednu chvíli jsem jich zaměstnával až šedesát. Ta podezření přitom byla hloupá. A šlo tam o půl milionu korun. Když to srovnám s kauzou banky IPB, kde jde o více než 100 miliard korun, tu šetří osm policistů.

Jaké máte z politiky a vyšetřování nervy?

Nervy mám pořád celkem dobré. Z vlády jsem jinak odcházel proto, že napětí v KDU–ČSL už bylo tak velké, že jsem ho dalším působením na postu vicepremiéra a ministra ve vládě nechtěl stupňovat. Mí odpůrci by bojovali úporně dál a já nechtěl, aby to stranu poškozovalo.

Ve státní správě už neplatí, že se tam pracuje za malé platy. Jak se na tuto skutečnost díváte?

Nechával jsem si zjišťovat, kolik lidí bere v republice ve státní sféře přes 200 tisíc korun měsíčně. Těch osob je přes sedm tisíc. Jsou tam hlavně manažeři státních firem a zástupci úřadů v Praze.

Kolik peněz si třeba vydělá ministr a jeho náměstci?

Ministr má plat přes 100 tisíc korun. Jeho náměstci berou přes 70 tisíc korun ale mají k tomu odměny. Vrchní ředitelé na ministerstvech se pohybují mezi 50 až 70 tisíci korunami a ředitelé mezi 40 až 50 tisíci korunami. Vezměte si, kolik je to lidí. S tím jsem po mém příchodu ze Vsetína do Prahy bojoval.

V jakém smyslu?

Hodně lidí na úřadech je schopných a svůj plat si zaslouží. Na úřadech je ale také odhadem 20 až 30 procent lidí, kteří tam nemají co na práci a kteří tam nemají být. Když byste je ovšem propustili, začnou na vás psát jedno udání za druhým. A také vám budou jako ministrovi říkat: Přece nebudete propouštět a zvyšovat nezaměstnanost. Budete potom mít ve volbách méně voličů.