Stejně jako loňský rok ani letos na náměstí nechyběly organizace – školy i neziskové organizace, které představily své ekologické projekty a spousta doprovodného zábavného programu.


A tak nebylo divu, že náměstí bylo po celou dobu konání akce plné dětí ze škol i kolemjdoucích chodců.


Co víš o třídění?


Ke stánku Střední průmyslové školy technické táhl jeden malý chlapec svého kamaráda. „Ty o tom třídění asi moc nevíš, viď?“ uhodil na něj, když se zdráhal.


A vyzkoušet si toho mohli u tohoto stánku skutečně hodně. „Máme tu soutěže pro děti, které si mohou zkusit roztřídit odpad do barevných kontejnerů, vyluštit osmisměrku, v níž vyškrtávají odpady či vyluštit křížovku,“ nabízela Jiřina Staňková ze stánku průmyslovky. Ale při přípravě nemysleli jen na děti. „Dospělí si mohou vyzkoušet testy, aby věděli, jak na tom jsou s pojmy z ekologie či se samotným tříděním,“ dodala Jiřina Staňková.


Kromě škol své aktivity představila například i občanská sdružení Vrátka a Kadet, Třebíčské centrum, DDM Hrádek či Ekocentrum Chaloupky.


„Představujeme zde svoji činnost a nabízíme akce pro školy i veřejnost,“ představil stánek Jan Mutl z Chaloupek. Děti si u něj navíc mohly vyzkoušet soutěže spojené se spalováním kalorií a energií, což bude i hlavním tématem Dne země na Chaloupkách, který se uskuteční v neděli.


O zábavu se například starala Hudební skupina Bumbáci ze Základní školy Týnská se svými nástroji vyrobenými z odpadového papíru.


Ekologie, hry i popelářské auto


Vyřádit se mohly děti i u spousty dalších her vyrobených z odpadového materiálu, jako byl například minigolf žáků ze Základní školy Bartůškova vyrobený z víček od PET lahví. Své hry nabídlo i občanské sdružení Kadet, například jednu z jejich velkých červotočových her na šikovnost či na ohebnost Twister.


O zábavu pro děti bylo postaráno i díky skákacímu hradu. Zlatým hřebem bylo však přistavěné popelářské auto, jehož kabinu mohli malí návštěvníci prozkoumat. „Já jsem seděl u volantu!“ volal jeden takový malý průzkumník na maminku, když k ní se zářícíma očima běžel.