„Příbuzné v Třebíči nemám a svěřit své dítě cizím lidem bych se zdráhala. Domlouváme se s kamarádkami a vzájemně si děti hlídáme. Ale občas se stane, že žádná nemůže. Pak je tu problém,“ řekla pětadvacetiletá maminka z Třebíče.

V inzerátech a na internetových serverech nabízejí hlídání jak studentky, tak i ženy na mateřské dovolené či v důchodovém věku. Ti, kteří nechtějí svěřit dítě cizímu člověku, volí často agentury.

Za peníze je možné téměř cokoli

„Lze u nás domluvit i hlídání dítěte pracovnicí se zdravotním vzděláním. Pokud nás někdo kontaktuje, domlouváme se vždy na individuálních podmínkách. Jsme schopni pohlídat dítě i u něj doma. Časové rozmezí hlídání je individuální. V případě potřeby lze dohodnout i celodenní hlídání,“ vysvětlila Květoslava Borská z Agentura Květa v třebíčské Cyrilometodějské ulici.

Podle Borské nabízejí i další služby, jako je například vyzvednutí dětí ze školy či školky, případně i doučování dětí z nejrůznějších školních předmětů.
Cena za hlídání jednoho dítěte zde stojí sto padesát korun za hodinu, při dvou dětech vyjde hlídání na sto devadesát korun. Pokud mají rodiče zájem o pravidelné dlouhodobé využívání služeb agentury, pak vyjde hlídání levněji.

Více možností je ve školním roce

Od září začne v Třebíči také fungovat nová Agentura hlídání dětí na sídlišti Hájek. Její provozovatelka Jana Novotná, bývalá pečovatelka, Deníku prozradila: „Budeme na hlídání dvě a budeme v prostorách naproti základní škole Kapitána Jaroše, proti vchodu do Roxy klubu. Stálo nás to hodně zařizování, včetně vybavení a zbudování sociálního zařízení pro děti.“

V upraveném prostoru budou hlídat děti ve věku od tří do dvanácti let, ve všední dny vždy v době od sedmi do sedmnácti hodin.

„Výhodou naší agentury je to, že maminky k nám mohou dítě přivést kdykoliv během dne. Dítě pohlídáme třebas i jen na hodinu. Při pravidelném hlídání vyjde hodina na šedesát korun, při občasném na osmdesát. Dohodnout lze i obědy. Pokud jde o pravidelné hlídání, vybíráme tisícikorunový registrační poplatek,“ sdělila Novotná.

Větším problémem je sehnat hlídání pro děti do tří let. Oficiální jesle nikde nefungují a obtížné je i zřízení živnosti na hlídání takto malých dětí. Podmínky pro tuto činnost jsou totiž poměrně náročné.

Značným problémem je hlídání malých dětí do tří let. Oficiální jesle nefungují a jak se zdá, problémem je i zřízení živnosti na hlídání takto malých dětí.
„Chtěla jsem tuto činnost dělat, ale ty podmínky jsou náročné. Pro hlídání dětí do tří let je vyžadována vysoká škola pedagogická. A tu nemám,“ uvedla jedna maminka na mateřské z Třebíče.

Řešením jsou i zájmové kroužky

Hlídání dětí dříve zajišťovalo také Třebíčské centrum na ulici Františka Hrubína a rovněž charitní poradna Ruth pro ženy a dívky a partnerské a mezigenerační vztahy, sídlící v Oldřichově ulici. „Tato služba vyžadovala náročné právní ošetření a proto ji momentálně neposkytujeme,“ objasnila konzultantka poradny Ruth Markéta Zemanová.

V Třebíčském centru dítě od tří let pohlídají jen ve školním roce v rámci tamních zájmových kroužků. Do nich je třeba dítě přihlásit k pravidelné návštěvě. Na výběr je středeční dopolední kroužek Šikulka nebo úterní dopolední Anglická školička. O prázdninách lze využít provozu letních družin. Ty jsou pro děti od pěti let.

Řešením mohou být i odpolední kroužky, provozované v průběhu školního roku v domě dětí Hrádek v Třebíči. Kroužek Pastelka je určený dětem už od dvou let a funguje od pondělí do čtvrtka. Během dopoledne mohou maminky dítka přivést, poplatek vyjde na padesátikorunu za dopoledne.
Pro děti od tří let do šesti let mají v domě dětí úterní dopolední kroužek Koťátka, malým dětem je určen i čtvrteční kroužek Berušky.

Děti pohlídají

o prázdninách:
Agentura Květa v Třebíči
(www.agentura–kveta.cz)
Třebíčské centrum – v rámci letní družiny pro děti od pěti let (www.trebicskecentrum.cz)

ve školním roce:
Agentura hlídání dětí v Třebíči
Agentura Květa v Třebíči
DDM Hrádek Třebíč – pouze v rámci kroužků pro nejmenší
(www.ddmhradek.cz)
Třebíčské centrum – pouze v rámci kroužků pro nejmenší