„Mají rádi třebíčské publikum a ono má rádo je. Ze začátku hrávali zdvojená představení, a ta byla vždycky beznadějně vyprodána. A to trvá dodnes,“ řekla Ivana Řídká, programová vedoucí kulturního střediska.


„Pamatuji si dobu, kdy už ani přístavky v sále nestačili a lidé seděli na balkóně na schodech a sledovali představení odsud. Nakonec jsme museli od prodeje těchto míst ustoupit kvůli různým požárním a bezpečnostním předpisům,“ zavzpomínala Ivana Řídká.


Ostatně Národní dům byl tím nejlepším místem pro pořádání cimrmanovských her.


„Když jsme před lety zprovoznili Pasáž snažili jsme se herce z Divadla Járy Cimrmana přesvědčit, aby svá představení odehrála v novém. Nechtěli. Mají rádi kontakt s divákem. Chtějí vidět, jak lidé v sále reagují a v Pasáži herci nedohlédnou ani do první řady,“ vysvětlila Řídká.


Důvodem přesvědčování byl větší počet diváků, kteří se do hlediště vejdou, o rovnou stovku, ale ani to nepomohlo. Vždycky se našli zájemci, na které se vstupenky prostě nedostaly a zdvojená představení nepřipadala, při jejich vytíženosti, v úvahu.


„Vzpomínám si, jak při jednom z nedávných zájezdů mi Zdeněk Svěrák řekl, že jeviště Národního domu je pro ně tak akorát,“ dodala Ivana Řídká. „Než to přejdeme, tak jsme kolikrát tak hotový, že nemáme sílu dál hrát.“


Od roku 1979 odehrálo Divadlo Járy Cimrmana v Třebíči celkem 65 představení, které za 31 let shlédlo neuvěřitelných dvacet sedm a půl tisíce diváků.