Nejméně dvě místa na Třebíčsku v tuto chvíli reálně zvažují, že zavedou úsekové měření rychlosti. Tedy systém, který v určitém úseku vyhodnocuje vstupní, výstupní a průměrnou rychlost. Jde o účinnou past na motoristy. Ze statistických údajů vyplývá, že ve sledovaných lokalitách došlo k výraznému zklidnění dopravní situace.

Ilustrační foto
Velká cena města Třebíče se poběží už po pětatřicáté

O úsekovém měření reálně uvažují radní v Okříškách. Na Masarykově ulici, tedy na vjezdu do městyse směrem od Třebíče, překročí padesátku čtyřicet procent aut. Ukázalo to dvoutýdenní měření rychlosti, které si radnice před časem nechala udělat. Specialisté z dopravní firmy ke všemu měřili rychlost přímo před policejní stanicí v blízkosti přechodu pro chodce u školy, který by sám o sobě měl řidiče přimět rychlost snížit.

Také třebíčská radnice má úsekové měření v hledáčku. Radnice si už nechala u specialistů vytipovat místa, kde by měla měřící zařízení stát. Zatím to vypadá na Sportovní ulici u výjezdu sanitek z nemocnice, Sucheniovu ulici a uvažuje se i o Pocoucovu.

„Pokud dopravní studie dopadne kladně, bude o tom jednat vedení města. Pak by se organizovalo výběrové řízení na dodávku zařízení,“ popsal vedoucí odboru dopravy třebíčské radnice Aleš Kratina.

Měření rychlosti v některém konkrétním úseku podle něj nezačne dříve, než v příštím roce. Jestli třebíčská radnice řekne úsekovému měření ano, začne se měřit i v Okříškách. Městys je totiž na třebíčské radnici závislý. Měření a zjištěné přestupky kontroluje a de facto schvaluje městská policie, následně je posílá k vyřízení přestupkovému orgánu, kterým je odbor správních činností na městském úřadu. Aby mohly Okříšky zahájit úsekové měření samy o sobě, muselo by tomu předcházet založení vlastní obecní policie. Takové úvahy v městysi nevedou. „To si neumím dost dobře představit,“ odmítl starosta Okříšek Zdeněk Ryšavý.

Ilustrační foto.
Z reklamního banneru někdo vyřízl logo

Druhou možností je uzavření veřejnoprávní smlouvy s třebíčskou radnicí, jejíž úředníci budou vyřizovat i pokuty za rychlost z Okříšek. Výnosy z pokut ale potom zůstanou v Třebíči. To se sice některým zastupitelům z Okříšek dvakrát nelíbí, mezi radními však převládá názor, že důležitější než peníze je bezpečí před školou a na celé Masarykově ulici.