Hlavní oslavy se chystají na polovinu září, ale již nyní jsou přípravy v plném proudu. „Práce je hodně. Už teď máme zprávy, že se k nám chystá asi tisícovka lidí," dodal Dračka.

Podle něj by si při návštěvě oslav měl přijít na své každý. „Chceme zde nachystat program pro každého. Zajímavý a zábavný by měl být jak pro věřící, tak nevěřící i pro všechny věkové kategorie. Mělo by jít i o příležitost k zamyšlení," sdělil starosta Kralic.

Významná památka

Spojitost takto významné památky s Kralicemi nad Oslavou je pro obec významná. „Je to pro nás velmi důležité. Je to naše historie. A nejen Kralic nad Oslavou. Jde o památku daleko přesahující obec i kraj," řekl starosta Dračka.

Historii bratrské tiskárny, v níž Bible kralická vznikla, připomíná v obci Památník Bible kralické. Ten se nachází v sousedství bývalé tvrze, kde na přelomu šestnáctého a sedmnáctého století našla útočiště bratrská tiskárna.

„Do památníku v posledních letech zavítá sedm až osm tisíc lidí. Jsou to často školy či kluby seniorů, ale čím dál častěji přijíždí i samotné rodiny," dodal Dračka.

Expozice přibližuje návštěvníkům nejrůznější oblasti života tiskárny. Vedle řady originálních dokladů tiskařského řemesla tam naleznete i množství artefaktů dobového života dokumentující každodennost tiskařů.

Již nyní také startují některé doprovodné akce. Jednou z nich je celorepubliková výtvarná soutěž s názvem Bible v životě nás všech. Zúčastnit se jí v jednotlivých kategoriích mohou žáci, studenti i dospělí. Všechny informace k soutěži a letošním oslavám najdete na webových stránkách.

Oslavy 400 let Bible kralické

Hlavní oslavy se uskuteční v Kralicích nad Oslavou 13. 15. září 2013.

Informace o Oslavách 400. výročí vydání Bible Kralické, doprovodných akcích i výtvarné soutěži najdete také na webových stránkách:

www.bible-kralicka.cz