Víska o devadesátce obyvatel hodlá na vytouženém novém obecním znaku vytěžit maximum z historie i polohy mezi vojenským letištěm a Dalešickou přehradou. Nový obecní symbol však musí schválit zvláštní parlamentní výbor, který má k ruce odborníky na heraldiku. Ti se drží zavedených regulí a mají k netradičnímu vzhledu výhrady.

Heraldická mapa

„Nový znak bude vlastně heraldickou mapou Popůvek. Takový motiv se v heraldice vyskytuje poměrně zřídka,“ naznačil autor návrhu Robert Keprt.

Starosta Popůvek Milan Krajčovič je optimista. „Námitky jsou většinou subjektivního rázu, čelit výtkám jako líbí – nelíbí je těžké. Samozřejmě věty jsou formulovány profesionálně. Nyní budeme znak velmi lehce upravovat, těšit se, že v parlamentu zavládne lepší nálada a pan Keprt se s námitkami vypořádá s co nejmenšími úpravami.“ Posuzovatelům z parlamentu se prý nezdají některé detaily, například ohledně větviček.

Starosta Krajčovič si našel heraldika Keprta na internetu a oslovil jej. Po schůzce a exkurzi po vesnici strávil heraldik nějaký čas v archivech a studiem materiálů o obci. „Na příští schůzce jsme se probírali prvními návrhy a diskutovali o nich. Po několika pokusech a mém tlaku na lepší výsledek předložil pan Keprt návrh, který mě i obecní zastupitele uspokojil. A tak jsme jej spolu s potřebnými dokumenty poslali do parlamentu,“ popsal Krajčovič. Vyhotovení návrhu není podle jeho slov finančně náročné, cena se pohybuje mezi deseti a dvaceti tisíci korunami. Další peníze bude stát vyhotovení vlastního znaku.

Poslanec Pavel Kováčik (předseda poslaneckého klubu KSČM) pochází z Hrotovic. O schvalování znaku Popůvek neslyšel, ale podle něj není nic výjimečného, že obec čelí námitkám: „Udělování obecních symbolů má své regule, poslanci to konzultují s odborníky. A pak se ladí postoje obou stran tak dlouho, až je to k všeobecné spokojenosti. Ještě jsem se nesetkal s tím, že by se nakonec obec s parlamentem nedohodla, i když to v některých případech trvalo docela dlouho.“