„Stav pacienta se mírně lepší,“ oznámil ředitel nemocnice Leoš Novotný s tím, že dělat nějaké závěry by bylo předčasné.


„K dnešnímu dni má na Třebíčsku akutní respirační onemocnění 1 776 lidí ze 100 tisíc, to je mírný nárůst oproti minulému týdnu o 2,2 procenta,“ informovala třebíčská hygienička Hana Pavlasová. Epidemie začíná na čísle 2 000 nemocných na 100 tisíc. V rámci Vysočiny je už na Havlíčkobrodsku, kde marodí 2 165 lidí ze 100 tisíc.


Případů je patrně víc


Primář infekčního oddělení Nemocnice Třebíč Zbyšek Pospíšil říká, že případů může být víc, lidé se léčí často sami doma.
Kromě muže hospitalizovaného na ARO se však s vážným průběhem nemoci naštěstí zatím nesetkal.


„Na našem oddělení jich zatím bylo hospitalizováno sedm,“ doplnil.


On sám vítá možnost, kdy pacienti mohou zůstat v domácí izolaci a nemocenskou si u lékaře vyřídit zpětně. „Prasečí chřipka může člověka skolit velmi rychle, projevy jsou zpočátku až dramatické, čtyřicítky horečky mohou být i čtyři pět dní. Důležité je ležet, snažit se něco sníst, i když není chuť, a hodně pít,“ zdůraznil Pospíšil.


Žádná škola podle dostupných informací na Třebíčsku zatím nezavírá, Nemocnice Třebíč má zákaz návštěv i v příštích dnech pouze na oddělení ARO.
„U nás zatím návštěvy nezakážeme,“ informoval ředitel moravskobudějovického Domu svatého Antonína pro seniory Ladislav Chloupek. Stejně mluví i v myslibořické Diakonii.