Zájem o spořitelní prostory potvrdil ředitel Oblastní charity Třebíč Petr Jašek: „Ano, o ten objekt se zajímáme a se spořitelnou jednáme.“ Podle jeho slov charita hledá vhodné prostory pro Domov pro matky Třebíč a také pro další sociální služby. „Vlastně už dlouhodobě pro ně v Třebíči sháníme prostory,“ shrnul Jašek důvody.


Domov pro matky v současnosti sídlí na ulici Manželů Curieových. Jeho kapacita je 45 lůžek. Podle údajů charity službu ubytování v domě pro matky využilo od roku 1995 do konce roku 2009 na 863 klientů – z toho 344 žen, 4 otcové a 518 dětí. „Nyní zde máme ubytováno deset maminek a osmnáct dětí,“ informovala vedoucí Domova pro matky Třebíč Magdaléna Nováková.


Vadí jim sousedství sociálních bytů


Domov pro matky Třebíč je situován v panelovém domě v přízemí se zamřížovanými okny. V patrech nad nimi provozuje město městskou ubytovnu s devadesátkou sociálních bytů.


Právě tato skutečnost je podle Novákové jedním z pádných důvodů, proč domov pro matky přestěhovat. Prostředí sociálních bytů, kde konflikty a hádky jsou na denním pořádku, není nejvhodnější pro ty, kteří se z takového prostředí snaží uniknout. „Je tam prostředí, ze kterého k nám prakticky ty ženy většinou přichází. A to je nijak nemotivuje k pozitivní změně,“ zamýšlí se Nováková nad soužitím obou sociálních skupin.


Dalšími důvody, proč prostor panelového domu opustit, je podle ní nedostatek skladových prostor a především prostor pro programy pro matky s dětmi.


Nabízí úkryt před domácím násilím


Za dobu své existence třebíčský domov pro matky pomohl zhruba 58 ženám – obětem domácího násilí, s nimiž přišlo celkem 97 dětí.


„Kolem dvanácti matek ze čtyřiceti k nám každoročně přichází z důvodu domácího násilí. Větší část maminek přichází z různých azylových domů. Zhruba polovina klientek přijde na doporučení pracovníků sociálně právní ochrany dětí,“ vysvětlila Nováková.


Maminky s dětmi mohou v Domově pro matky Třebíč pobývat až po dobu jednoho roku, odejít mohou i po třech dnech pobytu.


Pomáhají nejen s ubytováním


„Pobyt tady mi pomohl hodně. Jinak bych byla na ulici. Přišla jsem sem se třemi dětmi beze všeho i bez oblečení. I to mi tady pomohli sehnat. Navíc mi vrátili zpátky ztracené sebevědomí. Pomáhají mi prakticky se vším, co je třeba. Radí mi v tom, kam se s čím obrátit,“ pochvalovala si zhruba třicetiletá maminka v Domově pro matky Třebíč.