Síň v patře Malovaného domu využívá radnice po léta pro svatby, vítání občánků a jiné slavnostní příležitosti. Nedostatkem generální rekonstrukce interiéru v polovině 80. let minulého století byla absence zábradlí na schodech. Na podnět občanů proto dala radnice nedávno umístit do přístupových prostor madla a zábradlí.

Nové zábradlí má historizující design, který schválili památkáři. Jedná se černý kovářský výrobek, čtyřhran o průřezu dvacet krát dvacet milimetrů. Podobný vzhled má v Malovaném domě například mřížoví v oknech.

Malovaný dům patří k významným objektům renesanční architektury. Jeho historie sahá až k počátkům historie města. Velký požár v roce 1599 postihl i tento dům a při jeho následné obnově a přestavbě z gotického slohu bylo tehdy využito nových renesančních prvků a sgrafitové výzdoby fasády. Pozdějšími stavebními úpravami, zvláště zřízením prodejny v roce 1914, však byla znehodnocena její přízemní část vybouráním nových výkladců a vstupních dveří na Karlovo náměstí a Hasskovu ulici. Velká rekonstrukce sgrafit proběhla v roce 1963. V průběhu 70. a 80. let byly prováděny pouze drobné opravy fasády.

Celková rekonstrukce domu, která byla realizována v polovině 80. let, se týkala převážně interiéru – sgrafita byla pouze zafixována. Poslední a velkou obnovou pak sgrafita prošla v letech 2003 a 2004.