Důvody jsou dva: Jednak začne další část rekonstrukce vlakového nádraží Brno-Horní Heršpice, která si vyžádá rozsáhlou výluku.


Za druhé hlavní tepnu I/23 čeká silniční uzavírka kvůli opravě silničního mostu u Vysokých Popovic těsně za hranicemi třebíčského okresu.


V Horních Heršpicích se staví silniční podjezd. Vlaky na trati z Brna do Jihlavy a do Hrušovan nad Jevišovkou bude v části trasy nahrazovat autobusová doprava. A to po čtyři dny, od 24. do 28. srpna.


„Bude platit výlukový jízdní řád, autobusy pojedou ve špičce častěji než vlaky, které nahradí,“ informoval mluvčí Českých drah Ondřej Kubala.


Týkat se to bude osobních a spěšných vlaků na trati 240 v úseku z Brna hlavního nádraží do Zastávky u Brna, všech rychlíků na stejné trati v úseku z Brna hlavního nádraží do Náměště nad Oslavou. Rychlíky mězi Brnem a Jihlavou pojedou odklonem přes Havlíčkův Brod. „Náhradní autobusy tak budou pouze pro ty, kteří se potřebují dostat z Brna do Náměště, Třebíče nebo Okříšek,“ upozornil Ondřej Kubala. Mezi Náměští a Jihlavou naváže na autobus náhradní vlaková souprava do Jihlavy, kde se setká s odkloněným rychlíkem přes Havlíčkův Brod.


Na trati 244 do Hrušovan nad Jevišovkou pak nepojedou všechny osobní a spěšné vlaky v úseku Brno hlavní nádraží – Střelice. „No to je výborné, vůbec jsem to netušil, musím se na to podívat. Chtěl jsem jet do Brna, asi to teď bude hodně veselá cesta,“ reagoval třiadvacetiletý student Miloš Janda z Jaroměřic. Veselá cesta je zřejmě příhodný přívlastek, protože na lidi opět čekají autobusy v modré, oranžové, červené a zelené barvě rozlišující cílovou stanici. Navíc pojedou z brněnského hlavního nádraží vždy dříve, než odjíždějí obvykle vlaky. Modré pojedou přes Rosice do Zastávky. Oranžové pak přes Troubsko, Střelice, Omice, Tetčice, Rosice do Zastávky. Zelená trasa má za cíl Troubsko a Střelice. A červená pak má za cíl přímo Náměšť nad Oslavou.


Kdy přesně pak řidiči aut narazí na cedule oznamující uzavírku silnice z Vysokých Popovic do Zastávky u Brna, to zatím není jisté.


Objížďky povedou zřejmě Příbramí a Zbraslaví. „Přesné termíny a konkrétní trasy objížděk v případě uzavírky dosud nejsou projednány, měly by být známy v průběhu příštího týdne,“ sdělil mluvčí krajského úřadu Jihomoravského kraje Jiří Klement.


Dispečer autobusové dopravy třebíčského TRADA Jiří Špaček vidí problém pouze na jedné lince, a to u dálkového spoje ze Studené do Brna.


„Zřejmě tam bude změna v jízdním řádu, ale to upřesníme až příští týden,“ uvedl Špaček. A jak dlouho bude silnice zavřená? Tři měsíce nejméně.

Přesné informace o vlakových výlukách najdete v článku zde.