„Letos bude medu málo. Sběr hodně ovlivnilo čtrnáctidenní chladno v červnu," naznačil majitel včelí farmy Kamil Kurtin z Račic. Únorové mrazy se na stavu včelstev neprojevily tak negativně, jako výkyvy červnového počasí. „Ze začátku jara, kdy měly kvést stromy, bylo velké sucho a květy neměly nektar. Včely neměly co sbírat. Poté sice zapršelo, ale zároveň přišlo ochlazení. A to se pro změnu stáhly včely," vysvětlil majitel z Račic.

Podle odborníků bude nejvíce světlého medu z řepky. Pyl z ní stačily včely posbírat. Horší je to s tmavým lesním medem. Právě v době květu v lesních porostech přišlo nečekané ochlazení. V naší rodině se včelařením zabýváme po generace. Letos bylo počasí nevyzpytatelné," řekl Luděk Sobotka z Moravského Krumlova. „Kromě světlého medu máme každoročně i akátový a tmavý. Letos ale akátový téměř nemám. O lesním ani nemluvě," doplnil moravskokrumlovský včelař.

Zatímco se v loňském roce cena medu, kterého bylo díky příznivému počasí dostatek, pohybovala od devadesáti do sto třiceti korun, může se ta letošní vyhoupnout od sto třiceti výš. „Letošní rok je ve srovnání s předchozím rokem o hodně slabší," postěžovala si včelařka Lenka Straková, která má své úly na katastru Lesonic.

„Podepsalo se na tom počasí, které letos včelám nepřálo, proto také světlého medu bylo méně a tmavý nebyl téměř žádný. Jindy touto dobou mají včely medné zásoby na zimu, ale letos nemají žádné. Včelaři musí i v této době slabší včelstva dokrmovat cukerným roztokem," dodala na vysvětlenou.

Srpen a září je období, kdy královna snáší vajíčka s takzvanými zimní včelami. Ty jsou, na rozdíl od těch jarních, odolnější a lépe snáší zimu. „Právě teď musíme včely dokrmovat snad nejvíc. Pokud budou mít včely málo zásob, může se stát, že královna omezí produkci vajíček, což by v konečném důsledku mohlo znamenat pokles včelstev v příštím roce," naznačil možný vývoj Sobotka.

I přes letošní slabou sezonu je medů na pultech našich obchodů nepřeberný výběr. Samotní producenti doporučují med v obchodech nekupovat. Jak ale poznat opravdu dobrý a kvalitní med? Zdánlivě je to jednoduché. Podle vzduchové bubliny, která stoupá nahoru po otočení sklenice dnem vzhůru. Pokud bublina stoupá rychle, obsahuje med hodně vody a je náchylný ke kvašení. K tomuto pokusu musí být v místnosti 20°C.