„Přestože na některých serverech s nabídkou nemovitostí ceny lehce vzrostly, kupní síla lidí výrazně oslabila. Navíc nemovitostí je dost, takže by se cena zvedat určitě neměla,“ informoval Ivo Běhal z realitní kanceláře Lima Real.


Podobně to vidí i v realitní kanceláři Dvořák. Tam navíc očekávají, že by ceny mohly ještě klesnout. „Nabídkové ceny jsou pořád příliš vysoké. Že by se měly odrazit a stoupat, je nesmysl. Spíše během jara očekáváme ještě další pokles, “ uvedl Vít Dvořák.


Za byt 3+1 můžete zaplatit na začátku letošního roku i o dvě stě tisíc méně než před rokem a půl.


„Byt 3+1 bez úprav se dá v Třebíči pořídit za milion až milion dvě stě padesát tisíc,“ popsal situaci Ivo Běhal. A dodal: „Ceny, kdy si prodávající za stejný byt žádali více než milion tři sta tisíc a prodali ho, jsou už pryč.“


Zájem je pouze o menší byty


I přes příznivější ceny trh v podstatě stagnuje. „Poptávka je téměř nulová. Pokud je o něco zájem, tak snad pouze o menší byty,“ popsal situaci Dvořák. „Občas se najde i zájemce o pěkný rodinný dům v okolí Třebíče, který byl zkolaudovaný nejpozději v letech 2003 až 2005, ale takových v nabídkách zase moc není,“ doplnil Běhal.


Lidé jdou raději do podnájmu


Problémem jsou hůře dostupné hypotéky i menší ochota lidí si půjčovat. Podle statistik Ministerstva pro místní rozvoj se český hypoteční trh za tři čtvrtletí 2009 meziročně snížil o více než třetinu.


„Banky začaly daleko více prověřovat, komu půjčují. Lidé, kteří by na hypotéku dosáhli dříve, ji dnes již nemusejí dostat,“ okomentoval současný stav Vít Dvořák. „Navíc podle poradců, s kterými spolupracuji, dnes sto nebo i víceprocentní hypotéky, jaké si lidé brali ještě před dvěma lety, již v podstatě neexistují,“ doplnil k problému Ivo Běhal.


Naopak vyšší zájem je na Třebíčsku o podnájmy. Lidé se teď nechtějí uvazovat k jakémukoli splácení.


„Bojí se, že přijdou o práci a nebudou mít peníze. Raději jdou tak na dva roky do podnájmu, kde přečkají současnou nejistou situaci a pak se rozhodnou, co dál,“ uvedl Běhal.