„Na růstu cen pohonných hmot se projevila oslabující česká koruna vůči dolaru, ale i jisté výkyvy ceny ropy na světových trzích, které reagovaly na politickou situaci na Blízkém východě a prohlášení států kartelu OPEC, které snížily své těžební limity,“ uvedl k výsledkům prezident Hospodářské komory České republiky Petr Kužel.


Ačkoli jsou pohonné hmoty stále levnější než před rokem, během posledních dvou měsíců podražily v regionu o více než tři koruny.
„Svůj podíl na cenách má i klesající poptávka domácností, která měla za následek i to, že se cena Naturalu 95 zvýšila výrazně a opět přeskočila cenu nafty, kterou využívají dopravci a další ekonomická odvětví,“ doplnil Kužel.


„Je to určitě citelné zdražení, dost překvapivé. Celkově jezdím málo, takže se mě výrazněji snad nedotkne. Svoje jízdy již nemám jak omezit,“ vyjádřil své obavy Karel Jelínek z Třebíče.


Nafta tolik nerostla


U motorové nafty není nárůst tak dramatický, za poslední dva měsíce došlo na Třebíčsku k nárůstu pouze o 60 haléřů. A co se týče posledního týdne je dokonce zaznamenán osmihaléřový pokles. I ta je však dražší než je republikový průměr.


Z celkem sedmasedmdesáti obvodů vyšly jako nejlevnější Přerov a Jičín, jež se u obou sledovaných komodit dostaly mezi tři nejlevnější. Naopak opačný primát nejdražšího regionu získal Benešov díky nejdražšímu benzínu a Rychnov nad Kněžnou za nejvyšší cenu nafty. Rozdíl mezi nejdražším a nejlevnějším okresem však není nijak výrazný a představuje přibližně dvě koruny.


„V následujících dnech lze očekávat stagnaci cen a případné posuny v řádu haléřů či několika málo desetihaléřů oběma směry za litr nafty či Naturalu 95,“ uzavřel Kužel.