Od 7. března navštíví každou domácnost sčítací komisař, který předá patřičný počet formulářů. K jejich vyplnění dojde v noci z 25. na 26. března.

„V samotné Třebíči se sčítání bude i s přilehlými obcemi týkat téměř 38 tisíc lidí. Podle posledních informací se v Třebíči nachází šest tisíc budov s čísly popisnými, což je asi 15 700 bytů,“ informoval mluvčí radnice Ivan Přibík.

Zatímco většina obyvatel města má hlášený trvalý pobyt ve svém bydlišti, je stále dost lidí, kteří „bydlí“ na městském úřadě. „V současné době má trvalý pobyt na radnici hlášeno 850 lidí,“ spočítal mluvčí.

Povinnost zúčastnit se pravidelného sčítání lidí vyplývá podle příslušného zákona pro všechny obyvatele starších 18ti let. Tedy i pro ty, kteří nemají žádný trvalý pobyt, nebo bydlí na úřadě.

A jak bude sčítání probíhat? Distribuci formulářů zajišťují sčítací komisaři. Ti je nejpozději do 26. března doručí. „Ve většině případů se rekrutují ze zaměstnanců České pošty. Jde o poštovní doručovatele či pracovníky přepážek, kteří projdou školením,“ sdělila mluvčí České pošty Marta Melicharová.

Setkat se s komisařem alespoň jednou musí každý. Není však důvod vpouštět je do bytu. Celostátního sčítání mohou totiž využít i podvodníci, kteří se mohou za sčítací komisaře jen vydávat. Každý z komisařů se při předávání patřičných formulářů prokáže občanským průkazem a průkazkou, chybět nebude ani kontakt na něj. Na Třebíčsku bude takovýchto oprávněných osob celkem 94.

Citlivé údaje

Vyplnění formulářů je otázkou několika minut. Zatímco v minulosti nechyběly otázky typu vlastnictví té či oné věci nebo výše příjmů, v letošním sčítání se takovéto dotazy v blanketech nevyskytují. Přesto budou obsahovat citlivé údaje, na něž se vztahuje zákon na jejich ochranu.

„V tomto případě budeme postupovat jako při organizaci voleb. Na úřední desce a na internetových stránkách města zveřejníme nejen jmenný seznam komisařů, ale i jejich obvod. Zda se celý seznam dostane do Třebíčského zpravodaje, bude předmětem dalších jednání,“ doplnil mluvčí Přibík.

Odevzdání vyplněných formulářů může proběhnout několika způsoby. Sčítací formuláře lze vyplnit na internetu na stránkách Českého statistického úřadu, nebo je bezplatně poslat poštou. Poslední možností je vyplněné formuláře odevzdat zpět sčítacímu komisaři, který si pro ně po předchozí domluvě přijde.

Celostátní sčítání lidu, bytů a domů je povinné a vyplnit ve formuláři nepravdivé údaje se nemusí vyplatit. Český statistický úřad spolupracuje s několika státními institucemi, které poskytují pro sčítání potřebné informace a podklady. Maření sčítání lze pokutovat částkou pro fyzické osoby do výše 10 tisíc korun, za správní delikt většího rozsahu u právnických osob až 200 tisíci korun. V roce 2001 se ve správním řízení řešilo na 250 těchto přestupků.