Slibovali si od něj rozšíření vědomostí a snažší návrat do zaměstnání. Jenže projekt zdaleka neskončil tak, jak byl naplánován.


„Byla to od školící firmy CC Systems podpásovka. Ještě jsme ani nebyli v polovině všech kurzů, když jsme se dozvěděli, že projekt dál už nepůjde. Vůbec jsme to nechápali, důvody nám nikdo nesdělil. Nakonec se podařilo počítačové kurzy a kurz angličtiny dokončit díky úsilí lidí z Třebíčského centra, přestože na certifikátu byl pak uveden CC Systems,“ popsala jedna z účastnic kurzu.


Úřad platil, lidé peníze nemají


„Součástí projektu bylo i školení Péče o dítě. A to už muselo Třebíčské centrum zajistit ve své režii. Kdo jej chtěl absolvovat, připlácel na lektora. Proto certifikát z tohoto kurzu už máme z Třebíčského centra, nikoliv od CC Systems,“ vysvětlila rozhořčená účastnice kurzu.


Projekt S dítětem se nenudím sice hradila Evropská unie, ale školitelé peníze za odvedenou práci neobdrželi. „Dělala jsem pro ně lektorku angličtiny a peníze mi dosud firma CC Systems dluží. Třebíčské centrum jim poskytlo i azyl pro dokončení jejich počítačového kurzu. Další kurz projektu již zajišťovalo Třebíčské centrum ve své režii a zájemci, kteří chtěli v kurzu setrvat, si museli na lektora připlatit. Firma totiž lektora neplatila,“ objasnila ředitelka Třebíčského centra Anna Machátová.


Školení zajišťovala firma letos v létě pro třebíčský úřad práce. „Byl to červencový motivační kurz a poradenský program Bilanční diagnostika, který se uskutečnil od 21. června do 13. července,“ zmínila Anna Banásová z úřadu práce.

Podle Banásové byly všechny uskutečněné kurzy firmě uhrazeny.


Jestliže finance na úhradu projektu z úřadu práce plynuly, zůstává otázkou, proč firma, která je obdržela, neuhradila školení lektorům, podílejícím se na projektu. Na vedení firmy do Hodonína se nebylo možno včera dovolat.


Kurzy běží dál


Deníku se podařilo pouze kontaktovat ředitele divize pro spolupráci s Evropskou unií Michala Řačáka. Ten na dotaz, zda je CC Systems v insolvenčním řízení přitakal: „Ano, společnost CC Systems je teď v insolvenčním řízení.“ K dotazu, zda firma i nadále provádí rekvalifikační kurzy uvedl: „Společnost CC Systems má možnost pořádat kurzy a ještě kurzy pořádá. Jde i o rekvalifikační kurzy.“ Že je firma v úpadku, potvrzuje i zápis v insolvenčním rejstříku.


Celá situace víří neklid mezi věřiteli – školiteli a také bývalými zaměstnanci firmy. „Můj předpoklad, že když se zapojím do projektu hrazeného EU, se moje situace zlepší, byl mylný. Nehradili nám mzdy. Proto jsem podala insolvenční návrh,“ tvrdí dnes už bývalá zaměstnankyně CC Systems. Není sama. Zaměstnanců, kteří se snaží od téhož zaměstnavatele dostat neuhrazené výplaty je spousty.


Úpadek firmy byl vyhlášen 13. září. „Do jednoho měsíce musíme naši pohledávku uplatnit u správkyně konkurzní podstaty. Osobně ale nevěřím, že bych ty peníze ještě kdy viděla,“ zamýšlela se školitelka Anna Machátová.


Firma CC Systems má pobočky na mnoha místech v republice. V Třebíči sídlila naposledy v prostorách domu na Havlíčkově nábřeží. „Už tři měsíce tam ta firma není a za tři měsíce mi dluží za nájem. Byly s nimi problémy už dříve. Neustále se řešilo, že neplatí,“ líčil Josef Adam, jemuž dluží hodonínská akciová společnost CC System za pronájem prostor.