Vítězní sociální demokraté (6 mandátů) stejně jako komunisté (2 mandáty) a nezávislí Za Jaroměřice (1 mandát) míří po osmi letech do opozice.

Dosavadní starosta Jaroslav Soukup (ČSSD) si na kolečko jednání po volbách nepozval ODS a lidovce. „Nabídli jsme Jaroslavu Soukupovi – s ohledem na výsledek voleb, aby zůstal starostou a šest křesel v radě by zaujali zástupci lidovců, občanských demokratů, pirátů a jistot. To odmítl,“ uvedl po jednáních pirát Jaroslav Vysoký.

Radnici tak příští čtyři roky povede sedmičlenná rada ve složení: starosta z ODS, místostarosta a dva radní z Pro jistoty Jaroměřicka, dva radní z Jaroměřice – náš domov a jeden radní z KDU-ČSL.

Uvolněný, tedy plně placený, bude pouze starosta.

Jaroslav Soukup na otázku Deníku, co bude dělat v budoucnu, odpověděl, že se plánuje vrátit na Krajskou správu a údržbu silnic Vysočiny. „Odcházel jsem odtud z pozice obchodního náměstka. V tomto týdnu se sejdu s panem ředitelem a pohovoříme si o mé budoucí práci,“ řekl.

Občanský demokrat Karel Müller původně do zastupitelstva zvolen nebyl, získal hlasy na pozici prvního náhradníka. Do hry se dostal poté, co odstoupil zvolený Miroslav Procházka, který se svého mandátu vzdal. Jako důvod uvedl aktuální dění kolem městských technických služeb (společnost Tesma), kde působil ve vedení. Současní radní nechali podle Procházky před volbami hospodaření Tesmy prověřit. Procházka to vnímá jako dehonestační kampaň proti své osobě. Podivuje se načasování. Jinými slovy - proč město Tesmu nezačalo prověřovat před dvěma lety, když se měnilo její vedení. Do voleb mohlo být vše vyřešeno.

Ilustrační fotografie.
Stížnost na volby v Třebíči zřejmě zhatí termín schůze zastupitelů

„V souvislosti s aktivitami dosavadního vedení města při prověřování hospodaření této firmy jsem se rozhodl rezignovat na mandát získaný ve volbách. Chci se tak vyhnout případnému obvinění ze snahy ovlivnit vyšetřování z pozice zastupitele města,“ prohlásil Procházka.

K tomu starosta Jaroslav Soukup Deníku sdělil, že prověřování, jak se hospodařilo v Tesmě, začalo dřív než před volbami, už v minulém roce. A že byl nemile překvapený, když zjistil nesrovnalosti, problémy v účetnictví. „S předvolebním obdobím bych to nespojoval,“ zdůraznil. V případu podle jeho slov padlo trestní oznámení na neznámého pachatele.

Procházka připomenul, že stoprocentním vlastníkem Tesmy je město. „Po celou dobu mého působení ve společnosti bylo zastupováno radou města, která disponuje z titulu postavení valné hromady řadou kompetencí, ale i odpovědností,“ naznačil Miroslav Procházka.

Budoucí starosta Karel Müller bydlí v Jaroměřicích tři roky v rodinném domě v ulici poblíž mlékárny. Je mu 67 let a veřejnost na Třebíčsku si ho může pamatovat z doby, kdy po roce 1989 řídil Okresní úřad Třebíč jako jeho přednosta. Poté působil na ministerstvech obrany, vnitra a zahraničí. V roce 2007 byl vyslán jako atašé pro finance a bezpečnost na velvyslanectví České republiky do Bulharska a poté do Kosova. V roce 2015 se vrátil zpět do Česka.

Josef Salač s unikátním předválečným přístrojem na elektroterapii.
Salačova vila zpřístupnila o víkendu unikátní ordinaci

„V Jaroměřicích, které mám rád, jsem se v roce 2012 ucházel o práci na radnici, když tehdy hledali tajemníka. Nakonec jsem nebyl vybrán,“ uvedl Müller.

Na kandidátce byl zapsán jako důchodce. „Ale pořád mám dost energie, tak jsem se zúčastnil voleb. V mém věku už mi nejde o kariéru ani o peníze, chci zůstat aktivní, zkušeností jsem za svůj život získal spoustu,“ komentoval své rozhodnutí.

Termín ustavujícího zastupitelstva bude podle starosty Jaroslava Soukupa znám ve druhé polovině tohoto týdne.

Císařské posvícení v Moravských Budějovicích.
Císařské posvícení oživí Moravské Budějovice