Většina městských zastupitelů si jeho počínání na pondělním jednání pochvalovala. Spor mezi koalicí a opozicí v Moravských Budějovicích však vznikl kvůli jiné věci, která se soukromými parcelami ve městě přímo souvisí.

Firma NNR totiž v budoucnu hodlá městu majetkově předat silnice, chodníky, dětské hřiště a další veřejné prostory kolem parcel v nové stavební lokalitě Jižní svahy u letiště mezi ulicemi Znojemská a Partyzánská.

Zastupitelé stáli před otázkou, zda vedení města má podepsat smlouvu o budoucí kupní smlouvě. Ta říká, že pokud se firmě podaří vše vybudovat, přejde do městského majetku šest tisíc metrů čtverečních veřejných prostor. Investor za to požaduje sumu 1,4 milionu korun. Podle vedoucího odboru strategického rozvoje a investic města Josefa Macháčka jde o nejvýhodnější nabídku pro město i pro investora, na které se pracovalo několik měsíců.

Městští radní s tím souhlasili, zato opozice byla zásadně proti. Petru Stejskalovi (Svobodní) vadilo, že město tím podpoří čistě soukromý subjekt. „Je to jeho problém, ne města," namítl. „Líbí se mi podnikání té firmy, její dynamika, pokud to ale schválíme, dá jí každý občan města z veřejných peněz dvě stě korun. Jaké výhody z toho ale městu plynou? Co z toho bude mít běžný občan?" ptal se Petr Stejskal. Radním, kteří přišli s návrhem pozemky odkoupit, vzkázal, že řeší pouze zájem soukromého investora.

Proti tomu se ostře ohradil Michal Drexler i Eva Šafránková (oba SOMB). „Já hájím zájmy lidí, kteří by si ty pozemky rádi koupili. Koupí si je ale jen těžko, když k nim nepovede obecní cesta. Těžko by jim bez toho dala nějaká banka hypotéku," vysvětlila Eva Šafránková, která disponuje pracovními zkušenostmi z bankovního sektoru.

Veřejná cesta bude totiž zárukou, že průjezdná zůstane vždy, ať už ve vedení města bude kdokoli. V opačném případě by hrozilo, že ji jakýkoli soukromý vlastník uzavře a majitelé stavebních parcel a domků se k nim nedostanou. Stejné riziko by hrozilo také hasičům nebo záchranářům.

Podle některých zastupitelů by ale bylo pořízení komunikace zbytečné hazardování s veřejnými prostředky. Věra Kaňková (KSČM) sice ocenila vybudování nové infrastruktury soukromým investorem, prostředky města by ale do takového projektu zatím neinvestovala. „Mám strach, že zájemci o parcely nebudou. Mladých lidí ve městě obecně ubývá," připomněla.

Podobně hovořil i František Dostál (ODS). „Nemám problém to koupit, ale až za tři roky," řekl s tím, že v budoucnu bude zájem lidí o lokalitu průkaznější. Firma NNR je navíc podle něj konkurentem městské lokality Zahrádky.

Budějovický starosta Vlastimil Bařinka (SOMB) s tím však nesouhlasil. Zatímco město nabízí každý metr čtvereční v Zahrádkách od 750 korun, nejnižší cena na Jižních svazích u letiště je přibližně o třetinu vyšší. „Už čtyři zájemci, kteří stáli o pozemek v soukromé lokalitě, přešli k nám, a to kvůli ceně," odvětil starosta Bařinka.

Čtrnáct rukou pro

Zastupitelé nakonec návrh na uzavření smlouvy o budoucí kupní smlouvě odsouhlasili. Ruku pro něj zvedlo čtrnáct z dvaceti přítomných zastupitelů. Po vybudování vozovek, chodníků či dětského hřiště je tak město převezme do vlastnictví a firmě NNR vyplatí 1,4 milionu korun.

Zájem o nové parcely v Budějovicích je poměrně slušný. Během prvního měsíce nabídky městských pozemků eviduje radnice deset žádostí, dalších devět parcel pro výstavbu rodinného domku je rezervováno u firmy NNR.

Obě obydlené lokality vzniknou v blízkosti výpadovky z města ve směru na Znojmo. Do územního plánu mohly být zařazeny po dokončení silničního obchvatu, který z města před pěti lety odklonil většinu tranzitní dopravy. Z rušné ulice Znojemská se díky tomu stala klidná část města.