„Celý den je pod mínus šesti stupni Celsia a opakovaně sněží," popisoval pondělní situaci vedoucí třebíčského pracoviště Krajské správy silnic Vysočina Miroslav Černý.

V ranních hodinách museli cestáři vyjíždět v sobotu i v neděli, v pondělí se téměř nezastavili. Větší komplikace však, alespoň do 16. hodiny, sníh na Třebíčsku nezpůsobil. „Nějaké nehody se objevily, nebyly ale způsobeny vlivem sněžení," podotkl vedoucí třebíčských silničářů.
Odstraňovat větší množství sněhu museli cestáři pouze u Štěmech a osady Hory. „Kamiony tam ale naštěstí neuvízly. Hůř než na Třebíčsku je v tuto chvíli na Havlíčkobrodsku a Žďársku," líčil Miroslav Černý.

Silnice prvních a druhých tříd projížděly solicí vozy opakovaně, písek a štěrk sypaly na silnice nižších tříd pouze v nerovných úsecích se zatáčkami či kopci. „Vrstva sněhu nebyla tak vysoká, abychom museli ošetřovat celé úseky," vysvětloval šéf silničářů.

Řidiči si tak museli hlavně na méně frekventovaných cestách dávat pozor. Uježděný sníh mohl někde klouzat, na prosolených úsecích se zase tvořila nebezpečná břečka. Podobná situace panovala i na chodnících ve městech a obcích.

Místy sněžit by mělo podle meteorologů i dnes. Teploty zůstanou hluboko pod nulou. „Nejvyšší odpolední očekáváme mínus osm až mínus čtyři," předpověděla Andrea Petričáková z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. Výrazně jiný nebude poslední den starého roku ani Nový rok. Ojediněle se bude nadále objevovat sněžení. Teploty by mohly bod mrazu překročit ve čtvrtek, rtuť se bude šplhat ke 2 °C.