Stovky i desítky hlasů dělily Františka Bublana a Josefa Zahradníčka v průběhu sobotního sčítání. Bylo to drama až do konce, druhé místo po prvním kole volby připadlo Josefu Zahradníčkovi. „Chtěl bych poděkovat voličům a zároveň je pozvat k druhému kolu," řekl starosta Studence a kandidát KSČM.


V pátek a sobotu se střetne s kandidátem ČSSD a poslancem Františkem Bublanem. Ten upozornil na to, že podobných levicových soubojů lze najít hned několik. „Kopíruje to celou republiku, soubojů kandidátů ČSSD a KSČM je osm nebo devět," připomněl.


Až třetí skončil dosavadní senátor Vítězslav Jonáš. Jeho šest let staré vítězství je minulostí. „Přijímám to trpce, ale s plným respektem ke svobodným volbám. Po pravdě, doufal jsem ve svůj důstojnější konec," řekl.

Josef Zahradniček


Na dva nejúspěšnější kandidáty nečeká volný týden. „Nudit se určitě nebudu," opáčil Zahradníček. „Týden strávím pracovně. Rád bych ještě před druhým kolem projel některá města, musím ale plnit i povinnosti vyplývající z funkce starosty," líčil. „Věřím, že v druhém kole nebude mít roli stranickost, ale jen osobnostní kvality a vztah k regionu," dodal Zahradníček.


Další předvolební práce čeká také na těsného vítěze prvního kola. „Vyhodnotím si výsledky v jednotlivých obcích a městech a zaměřím se na hledání podpory od starostů nebo stran, které mají blízko k politickému středu," řekl Bublan.