Pořadatelé připravují kromě soutěží také zápis nového českého rekordu do České knihy rekordů. Jedinečné akce se může zúčastnit každý majitel se svou border kolií, i bez průkazu původu. „Rekordu se mohou zúčastnit i ti, kdo s sebou přivedou svoji vlastní domácí border kolii, nezáleží na věku, ani jestli něco umí, jde o kus, který se započítá do srazu. Podmínka pro účast na rekordu je, že border kolie musí být opravdu border kolie, i když nemá průkaz původu," vzkázala hlavní organizátorka závodu Věra Janatová.

Sraz border kolií pro zápis nového českého rekordu do České knihy rekordů je v sobotu v 18.30 hodin na atletickém stadionu TJ Spartak Třebíč v ulici Manželů Curieových, kde se celý třídenní šampionát odehraje. Sčítání psů se jako host zúčastní herečka Patricie Solaříková ze seriálu Ulice, mimo jiné rovněž chovatelka border kolie.

Šampionát začíná v pátek ve 13 hodin a končí v neděli v 17 hodin. Diváci jsou vítáni. „V areálu se můžete pohybovat kdekoliv, mimo vyhrazené parkury pro soutěžní běhy," upozornila Věra Janatová. V pátek a v neděli je vstup zdarma, v sobotu je vstupné 100 korun, děti a mládež se dostanou do areálu zdarma.

Šampionátu se zúčastní i úřadující mistr a vicemistr světa v agility 2015 Pavol Vakonič. Jedná se o jediného závodníka v historii, kterému se podařilo umístit se na jednom mistrovství se svými dvěma psy zároveň jako mistr a vicemistr.

Na mezinárodní mistrovství v Třebíči se přihlásilo 157 závodníků z České republiky, ale také například ze Slovenska a Ruska.

„Závod je na čas a na chyby. Vyhrává ten, kdo je nejrychlejší a bezchybný. Za každou chybu dostává závodník pět trestných bodů, a šanci tudíž mají pouze bezchybné běhy. Borderky jsou hodně rychlé, stodvacetimetrový parkur zvládají za 25 až 30 vteřin," popsala Věra Janatová.

Trať mezinárodního mistrovství v Třebíči budou stavět vyhlášení rozhodčí; Jaroslava Podmolová z tuzemska, Mikhail Kirillov z Ruska a Anthony Clarke z Velké Británie. Zejména Mikhail Kirillov je vyhlášený velice náročnými parkury.

Psovod má na seznámení s tratí pouhých deset minut. Nemá možnost vyzkoušet si trať se psem, do závodu musí jít rovnou naostro. „O tom to právě je, psovod musí psovi dokázat vysvětlit, kudy má jít," podotkla organizátorka. Na sobotní večer pořadatelé z Border collie clubu České republiky připravují večerní koktejlovou party s hudební produkcí.

Sport agility vznikl roku 1978 v Anglii a postupně si získává více a více příznivců po celém světě. Česko patří ke světovým velmocem v tomto sportu.

Mezinárodní mistrovství ČR border kolií v agility 2016

Atletický stadion TJ Spartak Třebíč, Manželů Curieových 1112

Pátek 3. června

13.00 zahájení soutěží

18.00 vyhlášení výsledků pátečních soutěží

Sobota 4. června

9.00 zahájení soutěží

14.00 druhé kolo závodů

18.00 vyhlášení výsledků sobotních soutěží

18.30 sraz border kolíí zápis nového českého rekordu do České knihy rekordů

do 23.00 večerní koktejlová party,

Neděle 5. června

9.00 třetí kolo závodu

10.30 speciální závod finále agility

13.00 mistrovství jednotlivců finále

14.00 mistrovství jednotlivců finále

17.00 vyhlášení nedělních a celkových výsledků

18.00 ukončení mistrovství