Zatímco na hrázích rybníku Lubí bobři v posledních týdnech pokáceli několik stromů, ještě větší škody způsobili noví zvířecí obyvatelé vodních ploch u Myslibořic. „Tam je problém ještě větší než na Lubí," poznamenal Pavel Vosátka. „Majitelé tamních rybníků se už dokonce na nás obrátili s prosbou o radu, jakým způsobem by mohli žádat odškodnění za něco, co způsobil zákonem chráněný živočich. Věcí by se měl brzy zabývat krajský úřad, do jehož kompetence toto spadá. Následné odškodnění má na starost Ministerstvo financí," vysvětlil vedoucí třebíčského odboru životního prostředí.

Zvedají hladiny, ničí hráze rybníků

Případů, kdy se bobři stali nepříliš vítanými vodohospodáři, se v nedávné době objevilo jen na Třebíčsku několik. Už před časem bobři během jediné noci dokázali za pomoci vytvořené hráze z kmenů a větví napustit rybník u Litohoře, který hodlali rybáři druhý den vylovit. Počet takových případů roste.

Podhrabáváním bobři narušují stabilitu hrází rybníků, zvedáním hladin v tocích zase mohou zaplavit okolní zemědělsky obdělávané pozemky.

„Hlavně se vyskytují na vodních tocích střední velikosti. To je biotop, který jim nejvíc vyhovuje. Projevují se tam hlavně okusy stromů," přiblížil vedoucí Krajského střediska ochrany přírody pro Vysočinu a zoolog Václav Hlaváč.

Bobři se na Vysočině zdárně množí a obsazují další vodní plochy a toky. Odbor životního prostředí krajského úřadu v Jihlavě je na Třebíčsku eviduje také například na Šebkovickém potoce nebo na řece Rokytné u Rokytnice nad Rokytnou.

Okousané kmeny na březích tam pozoroval i Vítězslav Kunst. „Vyšli jsme si na procházku z Mikulovic směrem k Myslibořicím. Na Rokytné jich asi taky pár je. Je tam spousta ohlodaných stromů," potvrdil.

Podle vyjádření mluvčí Krajského úřadu Kraje Vysočina Jitky Svatošové stojí za rostoucím počtem bobrů evropských zlepšující se kvalita životního prostředí a povrchové vody.

Zoolog Václav Hlaváč však pro to má prostší vysvětlení. „V případě rozšíření bobra hraje větší roli to, že tady v minulosti byl, lidé ho vyhubili a on se sem vrací. Také k tomu musíme připočíst to, že je chráněný, tudíž nemá přirozeného nepřítele, a rychle se množí," mínil vedoucí Krajského střediska ochrany přírody. „Je schopný poměrně rychle kolonizovat a navíc není příliš náročný na kvalitu životního prostředí," poznamenal Václav Hlaváč.

Zatímco bobři se na Třebíčsku úspěšně rozmnožují, další přicházejí, a to hlavně proti proudu řeky Jihlavy. Šířit se sem začali podle zoologa asi před dvanácti lety.