„Jednalo se o problém někde na trase elektrického vedení. V podobných případech u nás probíhá vše automaticky, ihned naskočily náhradní zdroje elektrické energie," řekl zástupce náčelníka štábu Stanislav Kopuletý.

Provoz letiště výpadek nijak neohrozil. „Pravidelně provádíme zkušební testy, a na podobné výpadky jsme tak plně připraveni," dodal Kopuletý. Blesky se v minulém týdnu dotkly i Třebíče, a to doslova. „Bouřka způsobila poruchu na třech semaforech. Zásah silného blesku vyřadil z činnosti světelnou signalizaci na křižovatkách u soudu, gymnázia a pojišťovny," popsal mluvčí třebíčské radnice Ivan Přibík. Hromy a blesky o sobě daly znát v minulých dnech hned několikrát. Ochranu svých domácností, respektive elektrospotřebičů, tak není radno podceňovat. „Jednou z možností jsou prvky přepěťové ochrany, kterých je na trhu celá řada. Největší zájem je o vícevýstupová zařízení, která mohou zabezpečit ochranu hned několika spotřebičům najednou," řekl Jiří Musil z Elektro Musil.

Zařízení přepěťové ochrany zabraňuje proudění zvýšeného napětí z nepřímého úderu bleskem až do elektrospotřebičů, které jsou v danou chvíli jeho součástí. Přímý zásah mívá ve většině případů fatální následky. „Nejzákladnější ochranné prvky jsou vybaveny pojistkou, která se v případě potřeby přeruší. Poté lze tuto pojistku samostatně vyměnit, není nutné si pořizovat nové celé zařízení," uvedl Zdeněk Jílek z Elektro Spáčil.

Je na každém, jestli investici do přepěťové ochrany svých domácích elektrospotřebičů vynaloží. „Cena těch nejlevnějších se pohybuje kolem 250 korun. S vyšší cenou roste většinou kvalita. V každém obchodu s elektrospotřebiči ale určitě poradí podle konkrétních požadavků zákazníka," řekl Musil.

Při pohledu z jiného úhlu řada lidí schopnosti ochranných prvků přeceňuje. „Určitě bych nikomu nedoporučil spoléhat se na tato zařízení při bouřkách, v takovém případě radím lidem vytahovat vše ze zásuvek. Přepěťové prvky chrání spotřebiče hlavně při běžných výkyvech napětí, ke kterým občas dochází. Určitě ne primárně při bouřkách," zdůraznil Musil a obdobně reaguje i Jílek: „Doporučuji všechny kabely od domácích elektrospotřebičů vytahovat ze sítě včetně antény. Sám to doma také tak dělám a to nejen, když se blíží bouřka, ale také při delším odjezdu z bytu," uvedl.

Mezi elektrospotřebiči a jejich náchylností k zničení vnitřního vybavení bývá znatelný rozdíl. Ne snad mezi různými výrobky jednoho druhu elektrospotřebičů, ale mezi druhy navzájem určitě. „Audia, videa a počítače jsou rozhodně náchylnější než třeba chladničky. Odolnější spotřebiče ale mohou mít přídavná zařízení typu ovládacích displejů. Při vysokém napětí u těchto spotřebičů můžou odejít třeba jen některé prvky, ne hned všechny," řekl Musil.

Řada domácích elektrospotřebičů má také vlastní ochranu, která může v krizových situacích pomoci. „Některé spotřebiče mají samostatnou pojistku," uzavřel Jílek.

Nákup ochranných přepěťových zařízení lze přirovnat k zřízení pojistky. Dokud se nic nestane, jde o zbytečnost. V případě nehody ale bývá na pořízení už pozdě.

„Pro oblast jižní Moravy a Vysočiny zatím obecně evidujeme od konce června do středy 4. července zhruba stovku pojistných událostí za téměř 2,5 milionu korun. Toto číslo však není konečné, očekáváme další hlášení s tím, jak se například lidé budou vracet z dovolených. A také výhled do konce týdne ještě předpokládá další bouřkovou činnost," uvedl Jan Marek z České pojišťovny.

Aktuálnost rizik spojených s blesky nad našimi hlavami potvrzují statistická pozorování: „V posledních letech registruje Česká pojišťovna zhruba dva tisíce pojistných událostí ročně spojených s úderem blesku. Nejvíce jich je v letních měsících, v červnu, červenci a srpnu, kdy se pohybují v řádech stovek. Nejméně pak v období od října do února," řekl Marek.

KAMIL ČERNÝ