Rozhodně se tedy nedá říci, že by dopady hospodářské krize na Třebíčsku polevovaly. Mírné snížení lze připsat na vrub nastupujícím sezónním pracím. Nezaměstnanost trápí zejména obce, jejichž obyvatelé jsou závislí na dojíždění za prací do měst nebo větších firem.


Auta kazí statistiku


Pro lidi v Třebíči jsou již tradičně indikátorem prosperity například závody Bosch Diesel v Jihlavě nebo Mann+Hummel v Nové Vsi. První z nich poslal na třebíčský úřad práce minulý měsíc 17 lidí, druhý dokonce 36.


Méně práce ve větších firmách v regionu se projevilo například ve vesnici Trnava. Lidé odtud jezdí do zaměstnání nejen do Třebíče, ale také do nedalekého Velkého Meziříčí. Loni v dubnu bylo v této obci bez místa 34 lidí, letos 45. Podobný efekt zaznamenali také v Polici. Kromě Jemnice dojíždějí lidé také do Moravských Budějovic. V loňském roce měla obec 9 nezaměstnaných lidí, letos 31.

„Vyšší to určitě bude. Někteří zůstali doma z Motorpalu Jemnice,“ řekl starosta Karel Janoušek. Obec vzala tři osoby na veřejně prospěšné práce. Podle starosty Janouška se každý rok hlásilo obvykle čtyři až pět lidí, letos projevilo zájem pracovat pro obec devět osob.