Ford řady F spatřil světlo světa v roce 1948. Vyrábí se dodnes a prodává doslova po celém světě. Ihned od počátku byl vtip v tom, že Ford nabídl svoji řadu F s různými druhy pohonných jednotek a různými tonážemi, podle číselného označení za již zmíněným „F". Zákazníkům začalo přibývat doslova nekonečné množství kombinací motorů, rozvorů kol, velikostí nákladních korb a podobně. Kupec si také mohl, a dodnes může, vybrat z několika variant kabin pro tři až šest cestujících. Od roku 1959 lze navíc „efka" objednat také ve verzi s pohonem všech kol. Když k tomu všemu přidáte relativně nízkou cenu, pověstnou robustnost a spolehlivost, vyjde vám rovnice, jejíž výsledkem je bestseller.

Samozřejmostí je, že nejvíce Fordů řady F se prodá v jeho domovině – v USA. Pro Evropana bude překvapivým faktem skutečnost, že Ford F series je v USA nejprodávanějším vozem vůbec! Ročně si ho zakoupí okolo půl milionu Američanů. Tedy více, nežli si jich koupí jakýkoliv osobní automobil! Američané jsou po léta zvyklí na prostor a pohodlí, proto je situace donutila přesedlat do velkých silných a pohodlných trucků, minivanů a SUV. Osobní automobily většinou plní jen okrajovou funkci druhých vozů v rodině.

Nyní vám možná konečně začnou dávat smysl články některých českých motoristických novinářů, kteří tvrdí, že už i v Americe lidé opouštějí velké a žíznivé koráby, protože se tam zvyšuje poptávka po japonských osobních vozech. Opak je pravdou. Američané opouštějí osobní vozy obecně, protože jim dnes nemohou nabídnout to, co od auta vyžadují.

Western na kolech

Na silnicích Třebíčska lze potkávat bílého Forda F-150, vyrobeného v roce 2007. Ford je ve výbavě XLT, disponuje automatickou převodovkou a pohonem všech kol. Posádce je určena prodloužená dvojitá kabina se čtyřmi dveřmi a šesti místy. Pohon zajišťuje Fordův benzínový vidlicový osmiválec Triton s obsahem 5,4 litrů. „Ef-stopadesátka" k nám doputovala přímo z USA před pěti lety, kdy si ji nechal dovézt nynější majitel Karel Boček. Jelikož Bočkovi mají rádi western a vše co k němu patří, jejich Fordka také do tohoto stylu naprosto zapadá. Nalezneme na ní totiž spoustu takových doplňků jako jsou například kožené brašny, kožešiny na sedadlech, pušku značky Winchester za oknem, býčí rohy před kapotou a další. Bočkovi při svých country výletech nezůstávají pozadu ani co se týká dokonale stylového oblečení. Proto, když uvidíte v okolí Třebíče tohoto bílého Forda F-150, zbystřete, neboť právě kolem vás bude projíždět malý kousek divokého západu plného rodea a širokých klobouků!

JAN KOTLÍK