Na její místo zřejmě již příští týden ve středu 19. listopadu na schůzi zastupitelů usedne Drahomír Bastl, předseda osadního výboru integrované obce Vranín.


Novotná byla jmenována soudkyní pražského soudu. „Nelze dělat obě věci zároveň, funkce zastupitele je placená a soudci nemohou zastávat placené funkce ve veřejné správě,“ uvedla na vysvětlenou.


Alena Novotná byla silnou opoziční zastupitelkou, díky své právnické profesi dokázala oponovat věcně a důrazně.


Drahomír Bastl by rád podle svých slov zviditelnil obce přidružené k Moravským Budějovicím. „Hodně Budějovických ani netuší, že k nim nějaké vesnice patří,“ zmínil Bastl. On sám jako největší problém Vranína se 150 obyvateli vnímá absenci zázemí pro konání akcí. „Máme roční rozpočet pouhých sto padesát tisíc korun, chodníky třicet let staré, obecní dům žádný,“ uvedl. Objekt, který dřív fungoval jako kulturní dům, Vranínští navrátili v rámci restitucí. Nyní by rádi pořídili budovu, která by v sobě zahrnovala malý sál, knihovnu a místnost pro místní silnou hasičskou základnu.


Čtyřicetiletý vystudovaný zemědělský inženýr Bastl je ženatý, má dvě děti, pracuje jako technik v Technických službách Moravských Budějovic. Předsedou osadního výboru je osm let, do ODS vstoupil v roce 2006.