Nezasvěcenému pozorovateli by mohla na mysl vyvstat představa, že Třebíč si podobnou akci nemůže z mnoha důvodů dovolit. Bez zkušeností však rozhodně není. „Po úspěšně zvládnutém Mistrovství Evropy kadetů, které jsme v loňském roce hostili společně s Brnem, bylo prakticky okamžitě jasné, že pořadatelství letošního šampionátu bude svěřeno opět nám. Je to další prestižní záležitost pro město," řekl místostarosta Třebíče Pavel Svoboda.

Že se organizačně i technicky podařilo loňské mistrovství zvládnout, dokazují i slova jednoho z vysokých představitelů Evropské baseballové konfederace. „Po závěru turnaje řekl opravdu krásná slova. Hovořil o tom, že baseballová mapa Evropy našla v Třebíči své další pevné místo," hrdě parafrázoval Svoboda.

Evropský šampionát, ať už jakékoli věkové kategorie, a vlastně i sportovního zaměření, ovlivňuje nejen město, ale i podnikatele. „Obecně je úžasné, že vzniklo sportoviště, kde se mohou podobné akce konat. Baseball je krásný sport a věřím, že se stane přínosem pro všechny, pro celé město," zmínil ředitel třebíčského Grand hotelu Dušan Švonja.

Výzvou pro podnikatele mohou být zahraniční návštěvníci, kteří s týmy do Třebíče přicestovali. „Na radnici pozorujeme zvýšený zájem turistů. Kolem hráčů se pohybují rodiče, příbuzní a samozřejmě fanoušci. Ti všichni tady v mnoha případech zůstávají celý týden," poznamenal Svoboda.

Hotelnictví ve městě tak hlásí spokojenost. „Je to pro nás specifická klientela, ale jsme připraveni. Je automatické, že kromě ubytování jim nabízíme i stravování. Jsme na to plně připraveni," řekl Švonja.

Týmy v autobusech

Hráči a další lidé, kteří k týmu neodmyslitelně patří, se neobejdou bez zajištění dopravy. Ta se týkala jejich příjezdu do Třebíče, ale také přesunů mezi hotelem a stadionem. „Na svých bedrech máme dopravu českého a ruského týmu, o který se staráme už od příletu. V případě postupu budeme zajišťovat i dopravu na zápasy do Brna," popsal Jan Uchytil z rodinné dopravní společnosti UchytilCZ.

Že cesty bývají leckdy nevyzpytatelné, potvrzuje skromně i on sám. „V prosinci loňského roku jsme třebíčské a brněnské baseballisty vezli do Litvy. Tam jsme se s nimi poznali, a protože byli s našimi službami spokojeni, rychle jsme se dohodli na formě budoucí spolupráce i při tomto šampionátu," řekl Uchytil.

Prvnímu hracímu dni obloha nad Třebíčí příliš nepřála. Z pohledu významu turnaje a aktuálního počasí není zajištění zdárného průběhu podobného sportovního projektu maličkostí. „Určitě to není jednoduché, ale potřebné zkušenosti jsme získali v loňském roce při Mistrovství Evropy kadetů. Pro nás jako organizátory je povinností nabídnout jednotlivým národním týmům potřebné služby," řekl PR manažer Robert Vávra.

Déšť včera pozlobil nejen hráče, ale i organizátory soutěže. Pořadatelé si na nedostatek vody stěžovat nemohli. „Počasí nám příliš nepřálo. Začátek prvního zápasu byl o několik desítek minut odsunut. Díky partě zkušených lidí z třebíčského baseballového klubu Nuclears, kteří se starají o kvalitu hřiště, se ale daří situaci zvládat. Hra je deštěm samozřejmě ovlivněna, o případné změně v programu zápasů mohou rozhodnout komisaři z Evropské baseballové konfederace, kteří jsou neustále na stadionu," doplnil Vávra.

KAMIL ČERNÝ