„Ojedinělý snímek, bude uváděn pouze ve 22 kinech v České republice od 21. do 23. října. Výjimečný je v tom, že diváci budou mít poprvé možnost shlédnout baletní představení ve formátu 3D,“ sdělila Lucie Rozmánková z distribučního Aerofilmu. Přímé přenosy, a to nejen baletu, ale i operních představení z různých světových divadelních scén nejsou žádnou výjimkou, Gisele nabídne divákům další rozměr vnímání tanečního umění v podání těch nejlepších umělců.

Snímek pořídili britští filmaři v roce 2010 na představení v Mariinském divadle v Petrohradě. V hlavní roli Gisele se představí vynikající ruská primabalerína z moskevského Velkého divadla Natálie Osipova, vévodu ztvárnil Leonid Sarafanov v nastudování dirigenta Valerije Gergieva, který patří v současnosti k nejlepším.

„Z naší strany jde o takovou malou ochutnávku,“ připustila vedoucí kina Iveta Hykolli.

„Nová technologie, která je v kině instalována od konce letních prázdnin nám umožňuje uvádět i přímé přenosy z velkých světových divadel od newyorské Metropolitní opery až po představení Velkého divadla v Moskvě. Tyto přenosy však patří k dost finančně náročným projektům a i přesto, že budeme vysílat pár představení za sezonu, licenci musíme platit celý rok. Vstupenky na takovéto přenosy by byly o poznání dražší,“ doplnila vedoucí.

Teď už záleží pouze na samotných návštěvnících, do jaké míry je jedinečné představení nadchne, a zda se v budoucnosti do některého ze světových stánků umění podíváme v přímém přenosu.

Filmové představení baletu Gisele začíná v pátek 21. října v 19 hodin, vstupné na téměř hodinu a půl trvající film činí 299 korun.

Balet Gisele

Baletní představení Gisel napsal na libreto Theofila Gautiera a Julese Vernoa de Saint – Georgese, kteří vycházeli z předlohy německého básníka Heinricha Heina, francouzský romantický skladatel Adolphe Adam.
Premiéru mělo představení, jež původně koncipováno jako baletně– pantomimické 28. června 1841 a spolu s dalším autorovým dílem, Korzárem se v repertoáru světových scén udrželo dodnes.