„Spojů do Starče a přes Stařeč jezdí celkem dost. Bohužel ve stejný čas. Někdy až pět spojů, ale pak je hluché místo, kdy třeba hodinu a půl až dvě nejede vůbec nic. Dopravu bych uvítala už z toho důvodu, že bych nemusela syna vozit obden autem na kroužky do školy, protože mu prostě do Třebíče nic nejede,“ řekla obyvatelka Starče Martina Petráková Přemylová.

I když přes městys míří během pracovního týdne hned několik spojů, o víkendu tu neprojede ani jeden. Stařečští by stáli v sobotu a v neděli alespoň o jeden, s odjezdem v dopoledních a příjezdem v odpoledních hodinách. „Lístků s anketní otázkou jsme rozdali po všech domácnostech na šest set. Vrátila se zhruba šestina. Se zajížděním dopravy do Starče souhlasilo víc jak devadesát procent z nich,“ zanalyzoval starosta Starče Čestmír Linhart.

Požadavky na spoje předalo vedení městyse třebíčské radnici a teď čeká na odpověď. Jde hlavně o kalkulaci ceny. „Pokud vše půjde hladce, budeme rádi, když se dočkáme odpovědi koncem ledna. Záleží na ceně, máme v rozpočtu nějaké rezervy,“ doplnil starosta.

O zajíždění linek hromadné autobusové dopravy do Starče se mluví více či méně několik desetiletí, možná se to stane i skutečností. Ale ať už to s autobusy dopadne jakkoliv, spojení Starče a Třebíče nebude jen po silnici. Vedení městyse počítá v nejbližší době s vybudováním cyklostezky a chodníku.