„Pozitivním zjištěním je, že nedochází k pronikání arzénu níže po svahu ke třetímu vrtu a tím pádem dále k Okříškám, negativním naopak skutečnost, že koncentrace nebezpečného prvku ve dvou vrtech bezprostředně pod skládkou je stále velmi vysoká a několikanásobně překračuje limit Ministerstva životního prostředí pro zahájení sanačních prací," popsal starosta Zdeněk Ryšavý.

Městys nyní chystá žádost o dotaci na zpracování analýzy rizik, která by měla posoudit možné ohrožení životního prostředí v dlouhodobém horizontu a zároveň dá doporučení k dalšímu postupu. „Jednou z podmínek žádosti je buď vlastnictví pozemku s ekologickou zátěží nebo jeho dlouhodobý pronájem, městys proto jedná s podnikem Lesy ČR o pronájmu pozemku, na němž se bývalá skládka sklářských kalů nachází a pod ní, kde jsou umístěné kontrolní vrty," vysvětlil Ryšavý.

Na skládku nad Okříškami se v 80. letech minulého století vozily kaly z brusírny skla v nedalekých Brodcích. Sklárny Bohemia, kterým skládka patřila, nechaly na počátku 90. let skládku zrekultivovat a zasypat.