Části setkání představitelů zemí Vyšehradské čtyřky, které ve čtvrtek skončilo na zámku ve Valči na Třebíčsku, se účastnil také náčelník Generálního štábu Ozbrojených sil Ukrajiny Viktor Muzhenko. Ten spojenectví se čtyřmi středoevropskými zeměmi ocenil a poděkoval na pochopení a spolupráci.

Ta už zafungovala při vytvoření Battle Group, tedy vojenské skupiny složené z vojáků více národností. Pro tu současnou dodala ukrajinská armáda transportní letadla a asi dvacet vojáků.

Skupinu tvoří celkem 3700 vojáků, českých z nich je 850, včetně několika lidí z náměšťské základy a tamních čtyř vrtulníků. Všichni členové této jednotky rychlého nasazení musejí být stále připraveni na vyslání do mise. „Pohotovost skupiny skončí v tomto měsíci. Pro rok 2019 budeme připravovat podobný projekt," řekl náčelník Generálního štábu Ozbrojených sil Slovenské republiky Milan Maxim.

On i ostatní představitelé armád V4 se vyjádřili pro další spolupráci s Ukrajinou. Ve Valči se jednalo o tom, že by se důstojníci z Ukrajiny mohli vzdělávat ve Vojenské akademii ve Vyškově. „Potřebujeme pomoc v reformě ozbrojených sil. Na oplátku jsme schopni nabídnout zkušenosti, které jsme získali při ruské agresi," podotkl Viktor Muzhenko.

Podotkl, že situace na východě Ukrajiny není stabilní a existují faktory, které mohou vést k dalším eskalacím. „I po uzavření Minské dohody dochází k používání zakázaných zbraní, dělostřelectva a minometů. Smutnou skutečností je, že během bojů už zahynulo přes dva a půl tisíce našich vojáků a dalších devět tisíc bylo zraněno," upozornil náčelník ukrajinského generálního štábu.

Při tiskové konferenci, která se konala ve čtvrtek dopoledne ve Valči, také zmínil, že za posledních čtyřiadvacet hodin bylo provedeno 43 útoků zakázanými zbraněmi, v jejichž důsledku zahynul jeden ukrajinský voják a čtyři byli zraněni.

Armády zemí V4 včetně té české i proto avizovaly další spolupráci s Ukrajinci. „Veškeré kroky v rámci jakékoli mezinárodní spolupráce musí pochopitelně mít příslušné legislativní prostředí, Ministerstvo obrany vládu informuje o všem, o spolupráci s Ukrajinou také," poznamenal náčelník Generálního štábu Armády České republiky Josef Bečvář.

Vojenské síly Vyšehradské čtyřky zorganizovaly v loňském roce cvičení v Maďarsku, ve kterém se zaměřily na migrační krizi. Josef Bečvář nevyloučil konání dalšího. „My jsme k něčemu takovému připraveni," potvrdil za českou armádu.

Konkrétní spolupráce zemí V4 se také promítne do připravované přítomnosti spojených sil v Pobaltí. „My jsme tam vyslali rotu už v roce 2014, po nás ji tam vyslali Poláci a teď jsme se dohodli, že tam budeme přítomni jako společné síly všech zemí Vyšehradské čtyřky," vysvětlil zástupce náčelníka Generálního štábu Maďarských ozbrojených sil Zoltan Orosz.

Ve Valči ve čtvrtek došlo i na symbolické předání předsednictví nad společnými ozbrojenými silami V4. V uplynulém roce tuto úlohu plnila česká strana. Josef Bečvář ji ve čtvrtek předal náčelníkovi Generálního štábu Polských ozbrojených sil Mieczyslawu Goculovi.

Ten řekl, že bude chtít navázat na české předsednictví. Úkolů je podle něj mnoho a nové neustále vyvstávají. „Za posledních dvanáct měsíců se bezpečnostní situace změnila, musíme se zabývat nynějšími i budoucími situacemi. Situace na Ukrajině, migranti a teroristické akce v Evropě, tohle všechno dodává do bezpečnostního systému dynamiku, kterou musíme řešit. Také se budeme zabývat kybernetickou ochranou," přislíbil Mieczyslaw Gocul.

Zmínil také, že Polsko je připraveno vytvořit na svém území podmínky pro vytvoření skupiny rychlého nasazení v rámci sil Severoatlantické aliance.