Návštěvníci by měli mezi exponáty najít historické uniformy a další součástky vojenské výstroje a výzbroje, řekl Jiří Stanislav, převor řádu Křižovníků s červeným srdcem cyriaků, který v pronajatém zámku buduje vojenské muzeum a rehabilitační centrum.

Loni řád ve spolupráci s městem připravil bohatý program k připomínce 70 let od ukončení druhé světové války. „Letos se soustředíme hlavně na pokračování oprav zámku. Během léta uspořádáme několik setkání a besed s vojenskými veterány," řekl Stanislav.

Třípodlažní jemnický zámek má desítky pokojů, patří k němu další čtyři budovy. Město ho v roce 2012 pronajalo na 50 let řádu Křižovníků s červeným srdcem cyriakům za symbolických tisíc korun ročně. Dvacet let byl zámek opuštěný, zrekonstruovaná je zatím jen malá část. Postup oprav ovlivnil špatný stav krovů a střechy. Podle Stanislava jsou opravy krovů zámeckého areálu v současné době téměř hotové, zbývá jen jihozápadní část. Náklady na dokončení by měla pokrýt přibližně milionová dotace od Ministerstva kultury. Přibližně polovinu zámeckých střech by letos měla pokrýt nová krytina.

V dalších fázích by se mělo v zámku budovat vojenské muzeum, rehabilitační a ubytovací centrum, které bude sloužit českým i zahraničním vojenským veteránům. Na úhradu předpokládaných nákladů kolem 400 milionů korun chce řád využít evropské a norské fondy a dary sponzorů.

Podle Stanislava se však získávat peníze z fondů zatím příliš nedaří. O granty by mělo žádat město jako majitel, což se podle Stanislava neděje a vzájemná spolupráce podle něj není zcela ideální.

Město podle starosty Miloslava Nevěčného (ODS) každoročně žádá o dotace z Programu záchrany architektonického dědictví. Na opravě střech by se letos díky dotaci měla udělat práce za zhruba 1,5 milionu korun. „Budeme se snažit získat přibližně 200 tisíc korun na dokončení digitálního zaměření zámeckého areálu. Budeme tak mít důležité podklady pro další budoucí projekty," řekl Miloslav Nevěčný.

Podle starosty se zatím nedaří sehnat zásadního investora, který by na rychlejší průběh oprav dal peníze. „Není tomu teď příznivá doba, obě strany se asi domnívaly, že to bude snazší. Pro někoho může být pomalé tempo oprav určitým rozčarováním," připustil Nevěčný.

Zámek podle Stanislava ročně navštíví kolem 2 500 lidí. „Je to pěkná návštěva, protože jinde v republice lidé muzeum věnované pilotům RAF prakticky nenajdou," dodal převor.