Anketní lístky ze zpravodaje mohou ještě v pátek lidé donést do označeného boxu ve vestibulu radnice a vyplnit je mohou také na městském webu. Na vyhodnocení má město 14 dní.

„Poté se setkáme s projektantem a památkáři. Pokud budou zásadní opakující se připomínky ke stávající studii, tak je podle možností zapracujeme," sdělila radní Marie Černá, která má revitalizaci náměstí na starosti.

Následně se k upravené studii vyjádří zastupitelstvo. „Pokud jí dá zelenou, přejde se na projektování vyššího stupně projektové dokumentace tak, abychom na podzim 2017 mohli revita-lizaci zahájit," řekla Černá s tím, že plynaři si již na příští rok vyřizují stavební povolení a náměstí bude rozkopané.

Mezi věcmi, které by se po připomínkách mohly změnit, jmenovala radní například proporce mezi pobytovou částí a parkovištěm ve východním sektoru náměstí.

Soutěž na kašny

Některým lidem se nelíbila moderní kašna zobrazená na vizualizacích. „Kašnami se budeme ještě zabývat. Vodítkem bude anketa, ve které se na ně konkrétně ptáme. Mohou být i předmětem architektonické soutěže," uvedla Černá.

Předsedovi Spolku za starou Třebíč Martinu Herzánovi se zase nelíbí vizualizace, které podle něho vypadají příliš idealisticky. „Například na vizualizacích náměstí úplně chybí dopravní značky, včetně zastávkových sloupů s jízdními řády MHD, na silnici barevné dopravní značení, odpadkové koše, odstraně-ny byly některé reklamy, ač v reálu určitě na náměstí budou otravovat dál," vyjmenoval předseda Martin Herzán.

Podle Černé je však vizualizace vyjádřením ideálního stavu, který vidí architekt. Slibuje také přísnější posuzování reklam na nově upraveném náměstí.

„Nyní se některé reklamní prvky tolerují. Jak budeme přísnější na majitele předzahrádek, tak stejně se budeme stavět i k reklamám," slíbila radní.