Miloslav Mejzlík.Miloslav Mejzlík
Herec, 63 let

Zásadně, stejně jako všem ostatním kolem nás. Co se týká mé práce, tak se uvolnila dramaturgie. Já jsem ho prožíval v divadle S. K. Neumanna, takže jsem se zúčastňoval diskuzí v divadlech. Jezdil jsem po celé republice a diskutoval s lidmi. Když jsem byl v Jihlavě, tam se konaly diskuze na náměstí, než jsme domluvili, tak mi někdo vypustil pneumatiky u auta. Naštěstí ti, kteří souhlasili s listopadem, mi okamžitě přinesli pumpy a auto opět napumpovali.



František BublanFrantišek Bublan
senátor, 63 let

Sedmnáctý listopad změnil můj dosavadní život celkem radikálně. Před ním jsem za komunismu mohl vykonávat pouze dělnické profese. Po roce 1989 se mi otevřely úplně nové možnosti. Asi rok jsem se rozmýšlel a tápal, co bych měl dělat. Nakonec jsem na začátku devadesátých let začal sloužit v nových státních zpravodajských službách. To byla velká změna v mém životě.




Jaromíra Hanáčková - Pro Třebíč.Jaromíra Hanáčková
ředitelka MKS Třebíč, 55 let

Já jsem před 17. listopadem dělala v kultuře. Byla jsem začínající kulturní adeptka. Hrozně jsme to vnímali a fandili studentům. Do oblasti kultury přinesl 17. listopad spoustu svobody. Před ním kapela měla povoleno odehrát jeden koncert a než jsme se s nimi stihli domluvit, tak je zakázali. Některé akce, které se v Třebíči konaly, byly pololegální. Po 17. Listopadu se vše uvolnilo a skončily i přehrávky. Nyní je to pro nás samozřejmost, že si můžeme pozvat, koho chceme. Když jsme dřív zvali například Pavla Dobeše, tak jsme do poslední chvíle nevěděli, zda bude moci přijet.



Marie Černá - Třebíč můj domov.


Marie Černá
místostarostka Třebíče, 57 let

Já jsem do té doby věděla, že se nikdy nemohu ve veřejném životě angažovat. Pocházela jsem z rodiny, která chodila do kostela. Moje teta byla v klášteře a v padesátých letech byla zavřená v komunistickém žaláři. Tatínek byl u černých baronů. Mohla jsem vystudovat vysokou školu díky tomu, že jsem byla polosirotek. Věděla jsem, že v profesním životě mě žádná závratná kariéra nečeká. Sametovou revolucí se mi otevřely možnosti. V roce 1990 jsem se stala zastupitelkou města, což by před tím nebylo myslitelné.