„Třebíčský Aikido klub existuje už třiadvacet let. Snažíme se všem členům od nejútlejšího věku poskytnout kvalitní trénink a naučit je fungující sebeobraně, ale i rozvinout osobnost člověka,“ vysvětluje Jan Gross z třebíčského klubu.

V osmdesátých letech se aikido udrželo pouze díky snaze pár nadšenců. Dnes už je situace jiná a klub má okolo třiceti členů starších patnácti let a čtyřicet dětí, které navštěvují hodiny aikida.

„Šest let už fungujeme jako občanské sdružení. Letos v říjnu jsme se navíc přestěhovali z Domu dětí a mládeže Hrádek do nové tělocvičny na Račerovické ulici Red Gym. Ta vznikla speciálně pro nás a nabízí mimo prostor vybavených pro bojová umění i posilovnu,“ popsal Gross.

Prostory k výstavbě nového sportovního centra poskytl aikido klubu Milan Dočekal. „Tělocvična je podle mě v dobrém místě. Vede tudy cyklostezka, a tak se sem mohou třeba jen na občerstvení zastavit cyklisté nebo v zimě běžkaři,” uvedl.

Kromě aikida učí odborníci v nové tělocvičně i karate, sebeobranu, cvičení na TRX, box nebo taichi. Náročnější si mohou zkusit i smíšená bojová umění, nejtvrdší a nejkontaktnější druh boje současnosti. Dále je k dispozici i trénink stylu Krav Maga, který používají mimo jiné izraelské speciální vojenské síly Mosad.

„Zařízení je určené nejen pro širokou veřejnost, ale slouží i k výcviku policie a hasičů,“ dodal Gross.

Bránit se potřebují umět i děti

Nové sportovní centrum bude spolupracovat i se školami. Děti sem mohou přijít a vybrat si, co by chtěli vyzkoušet. Trenéři se jim potom ve skupinkách budou věnovat. Podle Jana Grosse je to dobrá náhrada tělocviku a zpestření obyčejného dne ve škole. „Učitel si může mezitím také zacvičit nebo posedět u baru a dát si občerstvení,” řekl. Aby o potřebě umět se bránit informovali i děti, jezdí členové klubu do jednotlivých škol s ukázkami různých typů bojových umění.

V tělocvičně je pro děti připravená zumba, aikido, karate nebo posilování pro náctileté.

Centrum se ale nezaměřuje pouze na silové sporty. Na své si přijdou i ženy na oblíbené zumbě, power józe, fitboxu, cvičení pro ženy nebo v posilovně. Cvičit mohou přijít i s malými dětmi, které jim mezitím pohlídá personál.

„Vrchní patro je zaměřené na bojové sporty, v dolním poschodí je posilovna a víceúčelový sál. V létě budeme cvičit i venku na upravené ploše,” popsal prostory Gross.

KATEŘINA DLABAČOVÁ