„Máme bylinkovou zahrádku, což je především záležitost související se zemědělstvím, ale zasahuje i do zdravotnictví. Máme kroužek předlékařské první pomoci a hlásí se nám do něj i žáci ze zemědělských oborů," popsal ředitel školy Miroslav Dočkal.

Podle něj jde navíc o obory, ve kterých absolventi bez problémů nacházejí uplatnění v praxi. Škola totiž při výuce praxe významnou měrou spolupracuje s důležitými regionálními zaměstnavateli jako je Nemocnice Třebíč nebo Agro 2000.

„Ve zdravotnictví je absolutní nedostatek sester. I proto Ministerstvo zdravotnictví nyní plánuje změnu zdravotnického asistenta na praktickou sestru," nastínil ředitel a doplnil i situaci v zemědělství: „Během deseti let odejde ze zemědělství asi třetina lidí. Částečně se to dá řešit získáváním zaměstnanců ze zahraničí, ale ukazuje se, že to nebude stačit. Zemědělské firmy si uvědomují, že bude nedostatek zaměstnanců, a navýšily platy."

Škola se velkou měrou zapojuje do dění ve městě. Spolupracuje s městem, policií, nemocnicí, i celou řadou dalších organizací. „Každou první středu v měsíci, když houkají sirény, máme pro veřejnost takzvané Studentské centrum. Tam si může kdokoli přijít nechat změřit tlak, hladinu cukru a cholesterol. A jsme takto schopni odchytit začínající problémy a nasměřovat člověka na ošetřujícího lékaře," sdělil Dočkal. Studenti také spolupracují s mateřskými školami a to nejen v Třebíči, ale i v okolí. „Máme pro ně preventivní programy Doktora se nebojíme a správné čištění zubů. Za loňský rok jsme pro ně udělali přibližně 36 akcí," uvedl ředitel. A lidé se mohou zúčastnit také řady kurzů jako je například učení se znakové řeči nebo masérský kurz.

O tom svědčí řada příkladů, které mohou lidé vidět při prohlídce školy v rámci letošních oslav. Škola letos slaví nejen 70 let zemědělských, 10 let veterinárních, 65 let zdravotnických oborů a 20 let vyšší odborné školy, ale také pětadvacátý ročník Chovatelského dne, který pro veřejnost pořádá.

Oslavy začaly pátečním dnem otevřených dveří. „Již v sobotu o půl desáté dopoledne projde městem průvod koní," informoval za organizátory Ladislav Svoboda. V průvodu lidé uvidí teplokrevná i chladnokrevná jednospřeží, dvojspřeží, čtyřspřeží a pony na ruce.

Bohatý program

Hlavní program je naplánovaný na neděli v jezdeckém areálu Třebíč Polanka.

Na návštěvníky čeká bohatý program, který začne o půl desáté dopoledne. Uvidí parkur, dostih malých plemenných koní i chladnokrevných plemen, koňskou show, ukázku jezdecké práce fríských koní, ukázku ovladatelnosti v kládě a těžkého tahu a řadu dalších zajímavostí.

V rámci vozatajských parkurů bude také Memoriál Ladislava Svobody, který je vypsán pro chladnokrevná plemena a tři další soutěže honebního parkuru.