Jaké nejčastější důvody přivádí klienty do vaší poradny na Karlově náměstí v Třebíči?

Nejčastěji přichází proto, že si partneři přestali rozumět, přestali spolu komunikovat nebo komunikují neefektivně a neřeší problémy, které jsou řešit potřeba. Po následném odcizení se dostali do averze či stavu vyčerpání. To bývá důvodem, proč mají pocit, že nalézají porozumění u jiného partnera. Neuvědomují si, že je to pouze jakési šidítko a situaci jim to neřeší.

Co tedy radíte párům, které se snaží vyváznout z krize?

Nebrat svůj vztah jako samozřejmost, pracovat na něm. Oba přece jedou na jednom kole a musí brát ohledy na pocity a schopnosti druhého. Vzájemné naslouchání je to, co v dnešní společnosti chybí. Rychlý životní trend zaměřený na výkon a kariéru upřednostňuje věci navenek a na efekt vypadající dobře.

Zklidnění tempa a uvědomění si pravých hodnot je nezbytné. Jinak se vzájemné odcizování prohlubuje, dochází odcizení i v intimní oblasti. To je jen krůček, kdy jeden či druhý sklouzne do nevěry, která je nejčastější příčinou rozvodů. Partneři hledají často únik v epizodickém nebo virtuálním vztahu.

Setkáváte se s těmi, co přichází kvůli virtuálním vztahům, často?

Bohužel musím říci, že často. Počítač má dnes takřka každý a virtuální komunikace bývá rychlá, ale také se díky ní a moderním technologiím řada nevěr provalí.

Jak takovou psychohygienu vztahu udržovat?

Vychází to ze zralosti osobnosti. Když se někdo rozhodne vejít do stavu manželského, musí jej brát s každodenními těžkostmi i manželskými krizemi. V každodenním shonu je velice důležitá tolerance a vzájemné povzbuzování se. Čas volna se snažit využívat pro věci společné.  A dělat něco „společně“ už v mnoha rodinách vyznívá bohužel takřka jako luxus. Často se proto párů ptám: A co vy kromě sexu a starosti o domácnost děláte společně?

Dokonce mě překvapilo, že v rodině o pěti lidech má každý vlastní televizi ve svém pokoji. Aby se prý nehádali. To si pak kladu otázku, jak vlastně může ta rodina fungovat. A jaký model si pak zavedou z takového vztahu děti do svého manželství.