Kdo ještě na finančním úřadě neodevzdal přiznání k dani z nemovitosti, může nyní dostat pokutu pět set až tři sta tisíc korun. Včera byl na odevzdání tohoto přiznání poslední možný den. S daňovým přiznáním se na finanční úřad musí dostavit ti, kterým v nemovitém majetku nastala nějaká změna – například i přístavba bytu.

Na jihlavském finančním úřadě se tak tvořily fronty. Mezi opozdilci byl i Jan Novotný. „Minulý rok jsem si koupil byt a vůbec jsem netušil, že musím podat daňové přiznání. Vím, že jdu na poslední chvíli, ale co mám dělat,“ řekl Novotný.

Někteří opozdilci si však ještě pět pracovních dnů mohou oddychnout. Ve výjimečných případech totiž ještě pokutu nutně dostat nemusejí. „Pětidenní lhůta je ale opravdu pouze pro opozdilce, kteří byli například v zahraničí. Aby sem lidi po 31. lednu v této lhůtě ale chodili běžně, není možné. Prodloužený termín rozhodně není pro každého,“ upřesnil Václav Novotný, zástupce ředitele jihlavského finančního úřadu.

S sebou list vlastnictví

Někteří lidé chodí podávat přiznání k dani z nemovitosti naprosto nepřipravení. I proto se na chodbě úřadu tvoří fonty. „Vlastně vůbec nevím, co s sebou musím všechno mít, stačil jsem si vzít jen výpis z katastru,“ potvrdil Jan Novotný.

„Největší problém je, když si s sebou klienti nepřinesou vůbec nic, to se s nimi pak těžko domlouvá. Ale většina lidí podklady má, s výpočtem jim poradíme. Radíme jim i s tím, co mají do kterých kolonek napsat. Záleží na každém, jak přijde připravený a co ví a neví,“ vyjádřila se jihlavská úřednice Magda Cinková.

K vypsání přiznání daně z nemovitosti je nejlepší s sebou na finanční úřad přinést list vlastnictví. „Jsou tam vypsaná veškerá čísla a výměry pozemků, jsou tam vypsané stavby i bytové jednotky,“ vysvětlila úřednice finančního úřadu Marcela Poulová.

S přiznáním daně z nemovitosti se má na finanční úřad dostavit celkem pět tisíc lidí. Formuláře jsou k dispozici buď přímo na podatelně úřadu, nebo na webových stránkách. „Tam mohou lidé přiznání i vyplnit, ale platné je pouze tehdy, když mají právo elektronického podpisu,“ u᠆zavřela Cinková.