Řidiči mezi Vilémovem a Golčovým Jeníkovem na Havlíčkobrodsku už si zvykli sledovat dopravní značky z jiného úhlu pohledu. Značky na tomto úseku připomínají spíš mršiny ležící v příkopu.

Když je silničáři opraví, vydrží ve správné poloze nejdéle do dalšího víkendu. Vandalové, kteří to mají na svědomí, jsou navíc pro policii přízraky. Sice o nich ví, že existují, ale nikdy je na vlastní oči neviděli.

„Dopadnout toho, kdo značky ničí, není snadné. Dělají to většinou v noci,“ poukazuje vedoucí obvodního oddělení v Golčově Jeníkově Luboš Pejchar na nelehký boj s lidmi, o nichž starosta Vilémova Jiří Lebeda tvrdí, že nejsou normální.

„Značky tady někdo ničí často. Asi jsou to lidé, kteří chodí mezi sousedním městem a naším městysem za zábavou. Kdyby policisté úsek v noci projeli častěji, tak by na ně museli narazit,“ míní Lebeda.

Jenže podle policie nestačí jen někoho potkat na silnici. „Ještě bychom je museli chytit za ruku.“ upozorňuje Pejchar.

Řidičům hrozí nebezpečí

O víkendu někdo ve směru z Vilémova na Golčův Jeníkov vyvrátil čtyři značky. Kromě jedné směrovky jsou to ty, které upozorňují na různá nebezpečí v podobě nepřehledných zatáček, stoupání a klesání. V těchto místech se navíc stalo už několik dopravních nehod.

„Pokud není řidič na nebezpečí upozorněn značkou, může řízení podcenit. Na druhou stranu by měl dbát na to, aby stačil včas zareagovat,“ podotýká Pejchar.

Silničářům vandalové takto způsobují zbytečné problémy, které navíc stojí nemalé peníze.

„Je pravda, že silnice mezi Vilémovem a Jeníkovem v tomto směru představuje velký problém. Hlavní roli podle mne hraje alkohol, kterým se mladí posilují v obou obcích,“ říká vedoucí výrobního oddělení silničářů v Havlíčkově Brodě Oldřich Dušátko.

Dříve padalo podezření na návštěvníky vilémovské diskotéky, jenže ta na začátku září skončila. Přesto značky tento týden někdo znovu poškodil. Nyní se zdá, že je ničí někdo, kdo se pěšky vrací z Jeníkova do Vilémova.

Silničáři mají s vandaly problém po celém kraji. „Zcizují nebo ničí značky, směrové sloupky, směrové dřevěné tyče, dřevěné sněhové zábrany a jiné zařízení,” upozorňuje ředitel krajské správy a údržby silnic Jan Míka.

Podle něj značky a patníky ničí v nočních hodinách vandalové po vesnických tancovačkách, chataři si dřevěné sněhové zábrany a dřevěné sněhové směrové tyče odvážejí na topení nebo ploty.

„Problémy máme i se zrcadly, která rozbíjejí v noci kameny,“ popisuje situaci Míka.

O trestu rozhoduje způsobená škoda

Silničáři budou do poloviny listopadu instalovat kolem silnic sněhové zábrany a u krajnic dřevěné sněhové tyče.

„U těchto důležitých zařízení pro orientaci řidičů v období, kdy se na silnicích vyskytnou sněhové jazyky, očekáváme v některých lokalitách až dvacetiprocentní odcizení,“ odhaduje ředitel krajské správy a údržby silnic.

Krádeže značek se dějí nepravidelně a jen v určitých oblastech. Největší problémy silničáři zaznamenali na Žďársku a Třebíčsku.

Procento odhalených viníků je velmi malé. „Problém je také nedostatečná legislativa, protože škody jsou většinou na úrovni přestupků,“ upozorňuje Míka.

Podle jihlavské policejní mluvčí Jany Kroutilové záleží na výši škody.

„Pokud přesáhne pět tisíc korun, jde o přečin poškozování cizí věci, za což pachateli hrozí až jeden rok vězení,“ upozornila.