VYBRAT REGION
Zavřít mapu

OBRAZEM: Pivovarské muzeum má kouzlo

Dalešice -Areál dalešického pivovaru kromě občerstvení a příjemného zastavení na cestě odkryje návštěvníkům i tajemství dávné minulosti o tom, jak se tu vařilo pivo kdysi.

21.6.2011
SDÍLEJ:

V budově správce pivovaru dnes sídlí recepce a nahlédnout zde lze i na některé známé filmové rekvizity, při nichž se divákům vybaví konkrétní scény.Foto: Eva Bártíková

Vstoupit do Pivovarského muzea v Dalešicích na Třebíčsku znamená pro návštěvníky nechat se okouzlit starobylou a velice důmyslnou technikou našich předků. A nejen to.

Pro každého, kdo by byť jedinkrát spatřil film Jiřího Menzela Postřižiny, se tu začnou odkrývat důvěrně známá zákoutí filmových scén, které se na tomto místě natáčely.

Při příchodu do pivovarského areálu nelze zrakem minout komíny, z nichž ve filmu správcová se švagrem Pepinem shlíží do krajiny. Kouzelný je i pohled na správcovskou budovu pivovaru přes zahradní zídku. Jakoby se tu čas na dlouho zastavil.

Moderní výroba piva vedle historie

Dnes v pivovarském areálu vládne čilý ruch a moderní výroba piva, jeho součástí je ale i muzeum pivovarnictví. Nachází se v historické části budov, které byly z takřka ruin rekonstruovány v roce 2003.

Do muzejní expozice vstupujeme s hrstkou návštěvníků a průvodkyní Ivetou Hrůzovou. Ta nezasvěceným postupně odhaluje taje dávné výroby piva. „Voda přeměněná na páru byla využívána na rozpohybování strojů v pivovaru. Parní stroj rozpohyboval píst, který roztáčel kola,“ přiblížila Hrůzová.

Návštěvníci mohou názorně vidět, jak jedno z kol je napojené řemenem na transmisi. Tato dlouhá tyč procházela celou budovou a přenášela hybnou sílu na další stroje v ostatních místnostech. Větší kolo bylo napojeno na generátor, vyrobená elektřina vedla do mramorové desky, z níž byla rozváděna po celé budově.

Ani další technické vychytávky minulosti tu nelze přehlédnout. Zatímco dnešní pivovary sází na automatizaci, dalešické muzeum ukazuje, jak musela být dříve náročná cesta k naplnění jedné láhve piva narozdíl od pozdější pásové výroby.

„Dříve zde v pivovaru pracovalo až tři sta dělníků a vyrábělo se zde až třicet tisíc hektolitrů piva. Dnes tu v moderní výrobě pracuje jen pětice lidí,“ nastínila dobové rozdíly průvodkyně.

V pivovarském muzeu je možno navštívit nejen expozici rakousko–uherského pivovarnictví, ale od začátku července je možno po dohodě s průvodkyní nahlédnout i do současného moderního provozu pivovaru.

Autor: Eva Bártíková

21.6.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vladimír Mišík

Zámostí nabídne Vladimíra Mišíka, Jiřího Schmitzera nebo kapelu Zrní

Ilustrační fotografie.

Muže okradla jeho známá, kterou svezl autem

Žáci třebíčské umělecké školy koncertují. Poznáváte je?

Třebíč /VIDEO/ - Žáci třebíčské základní umělecké školy koncertují. Ve foyer divadla Pasáž zněly ve středu odpoledne flétny, příčné flétny, saxofony, klarinet a trumpety.

Nejstarší teplotní rekord byl překonán v Sedleci

Třebíčsko, Vysočina - Na Vysočině ve středu byly překonány teplotní rekordy na třech meteorologických stanicích. Nejtepleji bylo Dukovanech, kde meteorologové naměřili 20,5 stupně Celsia.

V Dukovanech po týdnu skončila neplánovaná odstávka druhého bloku

Dukovany - V Jaderné elektrárně Dukovany ve čtvrtek skončila neplánovaná odstávka druhého reaktorového bloku. Stál od minulého čtvrtka kvůli opravě drobné netěsnosti armatury.

Frekventovaná Znojemská ulice zůstane zavřená

Třebíč - Jaro je tady a s ním i uzavírky. V Třebíči se už v druhé polovině dubna zavře velmi frekventovaný úsek Znojemské ulice mezi křižovatkou se Spojovací a kruhovým objezdem u Stop Shopu.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies