Řeč je o radarech, které ve městě měří rychlost a každého, kdo překročí povolenou hranici, vyfotografují. Hříšníka pak čeká pokuta minimálně 1500 korun. Někteří se nachytají i opakovaně.


Jednomu z nich před pár dny pravděpodobně došla trpělivost a rozhodl se, že jeden ze tří radarů zničí. Nejprve do zařízení údajně mlátil kladivem. Jenže bez úspěchu, protože plášť radaru je z pancíře a čočky z neprůstřelného skla. Když zjistil, že s hrubou silou nepořídí, rozhodl se pro mnohem elegantnější řešení.


„Dostali jsme hlášku, že radar na Znojemské je oblepen lepící páskou. Když jsme jí sundali, bylo vidět, jak je radar poškozen škrábanci a rýhami od násilného zacházení,“ řekl Deníku městský strážník Petr Dohnal. Pachatele se vypátrat nepodařilo. Vandal nakonec ale částečně dosáhl svého, i když jen na chvilku.


„Snímky tam sice byly, ale rozpoznat na nich, kdo byl vyfocen, je horší. Radar jsme museli nechat seřídit. Podobným útokům asi těžko zabráníme. To bychom tam museli celý den hlídat, a to není možné,“ říká vedoucí organizačního odboru města Vladimíra Pešková.


Za pouhé tři měsíce už radary změřily na čtyřicet tisíc řidičů. Pokuty jdou do desítek milionů korun. Na nedisciplinovanosti řidičů ovšem nevydělává jen město, ale i firma, která zařízení Moravským Budějovicím pronajímá. Ta má pětačtyřicetiprocentní podíl. Jeden radar pak město měsíčně stojí na pronájmu pouhých tisíc korun.


Kromě peněz ale místní vidí výhodu i v zlepšení bezpečnosti.


„Mně radar nevadí, naopak, jsem rád, že tu je. Jezdí se tu pomaleji,“ řekl Deníku Jiří Mikyska. I on si ale uvědomuje, že radar je až na konci města, a to budí dojem, že je tam jen kvůli výdělku. Deník změřil, že čidla radaru v silnici jsou pouhých 160 běžných kroků od cedule označující konec města.
„I kdyby byly jeden metr před cedulí, tak by na to nemohl nikdo nic říci,“ myslí si úřednice Pešková.


Jenže je tu ještě jeden problém. Přestože mají radary přispět bezpečnosti, tak je tomu přesně naopak. Někteří řidiči přišli na to, že když čidla v silnici objedou v protisměru, tak je radar nezměří.


„To je problém, protože se to děje často a hrozí nehody. Měl by být radar i z druhé strany,“ tvrdí Marian Čermák. Radnice o instalaci druhého radaru uvažuje. Je ale otázkou, zda to stihne, protože od ledna bude možná provoz podobných radarů nelegální kvůli změně zákona. V současné době je po celé republice nainstalováno 14 těchto radarů v ostrém provozu.