K vloupání došlo někdy mezi 31. červencem a 8. srpnem. Zloděje hledají policisté.

Od začátku letošního roku do konce června evidují policisté v Kraji Vysočina celkem 59 případů krádeží vloupáním do rekreačních objektů a víkendových chat. V porovnání s loňským rokem to je o 27 případů méně. Policistům se do současné doby podařilo objasnit 21 případů. „Dopadení pachatele je však v případě vloupání do rekreačních objektů velmi obtížné, neboť majitelé často krádež zjistí až po delší době. Vlivem časové prodlevy dochází k poškození nebo zničení některých stop. Práci policistům znesnadňuje i to, že se v těchto lokalitách pohybuje menší množství osob, které by se mohly stát svědky vloupání a poskytnout tak policistům důležité informace,“ řekl policejní inspektor David Linhart.

Bývalá obecní pastouška ve Starči. V padesátých a šedesátých letech sloužila přední část pastoušky jako veřejná prádelna, dnes je z ní pěstitelská pálenice.
Před sto lety se italským válečným uprchlíkům narodil ve Starči syn

Pachatelé se do chat vloupávají především přes hůře či lépe zajištěná okna a dveře. „Majitelům nemovitostí doporučujeme, aby si v době nepřítomnosti ve svých chatách či rekreačních objektech nezanechávali cenné věci. Je vhodné objekt zabezpečit elektronickým zabezpečením a mechanickými zábrannými prostředky, jako jsou například bezpečnostní zámkový systém, mříže nebo uzamykatelné okenice. Není dobré nechávat si u rekreačního objektu viditelně žebřík. Uklizené by měly být rovněž všechny věci, které by pachatel mohl při násilném vniknutí do objektu použít. Jedná se především o sekery, nářadí a předměty, které je možné využít k páčení,“ doporučil policista.

Pokud dojde k vloupání do rekreačního objektu je pro policisty velmi důležité, aby majitel nevstupoval dovnitř a tuto věc neprodleně oznámil policii. Vhodné je také pořídit si fotodokumentaci cenných věcí, kterou poté policisté mohou využít při pátrání a identifikaci odcizených věcí.

Ilustrační fotografie.
V Poušově se bude bourat skála, silnice zůstane zavřená