„Soud dospěl k názoru, že se čin stal tak, jak ho popsala poškozená i svědci. Ženu pod pohrůžkou toho, že ublíží jejímu příteli, donutil k orálnímu sexu. Když se bránila a křičela, hrozil ji zmrzačením," odůvodnil soudce. Dodal, že oběť i její přítel si mysleli, že Eliášův byt už neopustí živí.

Obžalovaný vinu už od začátku procesu odmítal. „Už ve výpovědích z přípravného řízení je vidět spousta rozporů. Musí jich tam být víc než čtyři desítky. A jak přibývaly výpovědi, přibývaly i lži a domněnky. Chtěl bych být souzen na základě důkazů a ne podle toho, co jedna paní povídala," vysvětlil obžalovaný.

Na nesrovnalosti v procesu poukazoval i jeho obhájce Tomáš Palík. „Poškozená vypovídala dvakrát a pokaždé jinak. Nejspíš si nepamatuje, jak si obvinění vymyslela. Jednou měla zraněná ústa, potom nos. Navíc policisté nezajistili žádné stopy z údajného místa činu, žádné stopy jakéhokoli sekretu," poukázal právník.

Eliáš byl dříve jedenáctkrát odsouzený, převážně za majetkovou a drogovou trestnou činnost. „Trestní rejstřík nemá čistý ani poškozená, dřív byla odsouzena za výrobu a přechovávání drog a za podání křivé výpovědi. Nemyslím si tedy, že by byla její výpověď věrohodná. V řízení navíc chybí jakékoli objektivní důkazy," doplnil Palík.

Čtěte také: Sex podle smlouvy? Důchodci hrozí za znásilnění deset let ve vězení

U soudu dříve vypovídali i tři svědci, kteří měli být při tom, kdy Eliáš ženu strhnu na postel a lil jí do úst alkohol. Potom ji donutil k orálnímu sexu a do vagíny i análu ji strkal pěsti. „Eliáš si poléval kyselinou ruce, ze kterých se kouřilo, ale jeho to nebolelo. Celý večer byl jak z nejhoršího hororu," popsal dříve situaci partner oběti.

Nikdo nezasáhl, protože se prý obžalovaného báli. Navíc byli všichni pod vlivem pervitinu. „Není normální, že by tři muži nic neudělali proti člověku, kterého bylo možné velmi lehce zneškodnit, protože byl pod vlivem. Navíc dva z nich během činu i odešli z místa pro další alkohol. Ani tehdy nedošli na policejní stanici, která je vzdálená pět minut cesty a věc neoznámili," konstatoval obhájce obžalovaného.

Podle psycholožky Beáty Nour Mohammadi má Eliáš mírně zvýšené sklony k agresivitě. „Sám určuje, co je správně a morální a co ne. Chybí mu empatie, sám se vnímá, že lidem pomáhá, ale spíše je využívá. Jeho možnosti začlenění do společnosti jsou velmi nízké, ne však nemožné," popsala stav muže psycholožka.